Chilisoep met kalkoen en salsa

    Chilisoep met kalkoen en salsa

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze kleurrijke soep is geïnspireerd op de kruidige en complexe smaken van chili con carne. De soep zit boordevol heerlijke groenten en vormt een gezond hoofdgerecht in combinatie met tortilla's en een verfrissende salsa.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 450 g kalkoengehakt
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 1 rode of gele paprika, zonder zaden en fijngesneden
    • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 1 l kalkoen- of kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • ¼ tl gemalen koriander
    • ¼ tl gemalen komijn
    • ¼ tl gedroogde oregano
    • ½ tl chilipoeder, of naar wens
    • 200 g courgettes, in blokjes gesneden
    • 150 g verse maïs of uit de diepvries, ontdooid indien nodig
    • 1 blik borlotti- of kievitsbonen, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld
    • peper en zout
    • 12 bloemtortilla's om te serveren (circa 300 g)
    • Avocadosalsa
    • 2 el verse limoensap
    • 2 avocado's
    • 100 g kerstomaten, in vieren gesneden
    • 6 lente-uitjes, fijngesneden
    • 50 g rucola, fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Verhit de olie in een braadpan op een hoog vuur. Voeg het kalkoengehakt toe en bak het circa 4 minuten of tot het lichtbruin is, terwijl u er af en toe door roert. Temper het vuur tot middelhoog en voeg de ui, bleekselderij, paprika en knoflook toe. Laat nog ongeveer 2 minuten bakken, of tot de ui zacht wordt. Blijf ondertussen vaak roeren. Voeg de tomaten en hun sap, de bouillon, koriander, komijn, oregano en het chilipoeder toe. Breng aan de kook, temper het vuur, dek de pan af en laat ongeveer 20 minuten sudderen.
    2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Voeg vervolgens de courgettes, maïs en kievitsbonen toe aan de soep. Breng de soep weer aan de kook, draai dan het vuur laag en dek de pan weer af. Laat de soep nog gedurende ongeveer 10 minuten sudderen, of tot de courgettes goed gaar zijn geworden.
    3. Pak het stapeltje tortilla's ondertussen stevig in folie in en warm ze gedurende circa 10 minuten op in de oven, of tot ze helemaal warm en zacht zijn.
    4. Maak de salsa. Doe daarvoor het limoensap in een kom. Halveer, ontpit en schil de avocado's en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg ze toe aan de kom en meng ze met het limoensap. Voeg de tomaten, lente-uitjes en rucola toe en breng op smaak. Probeer de blokjes avocado heel te laten.
    5. Breng de soep op smaak met peper en zout. Schep de soep in voorverwarmde kommen en serveer. De salsa kunt u boven op de soep scheppen of u kunt de warme tortilla's ermee vullen en deze afzonderlijk bij de soep serveren.

    Pluspunten

    • Bonen en peulvruchten zijn een goede bron van voedingsvezels, vooral oplosbare voedingsvezels, die een hoog cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Ze bevatten ook heel wat vitamine B1 en ijzer. * • Vitamine C uit de salsa helpt het lichaam bij het absorberen van het ijzer uit de bonen. * • Avocado's zijn rijk aan vitamine B6, die vitaal is voor het aanmaken van het hormoon serotonine dat ons een goed gevoel geeft. Ze bevatten ook het antioxidant vitamine E dat bescherming biedt tegen hartziekten.

    Een variatie

    • Voor vegetarische chilisoep laat u het kalkoenvlees weg en vervangt u de kalkoen- of kippenbouillon door groentebouillon. Snijd 1 aubergine in dikke schijven en smeer deze aan beide kanten in met extra vergine olijfolie. Laat de schijven aubergine in een koekenpan met antiaanbaklaag bruinen op een middelhoog vuur, of onder de grill. Haal de schijven uit de pan of onder de grill vandaan en snijd ze in blokjes. Voeg ze toe aan de soep, met de tomaten, de bouillon en de specerijen.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, C * ✓ ✓ B1, B2, B6, B12 * ✓ E, foliumzuur, niacine, ijzer, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren