Chinese chow mein met varkensvlees en groene groenten

    Chinese chow mein met varkensvlees en groene groenten

    4keer bewaard
    26min


    Maak dit als eerste!

    De mix van groene groenten geeft dit eenvoudige wokgerecht met noedels, varkensvlees en gedroogde paddestoelen kleur, knapperigheid en voedingswaarde. Chinese eiernoedels zijn sneller klaar dan westerse pasta. Ze hoeven slechts kort te worden geweekt, zodat u dit gerecht in minder dan 30 minuten kunt bereiden.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 25 g gedroogde Chinese paddestoelen of shii-take paddestoelen
    • kippen- of groentebouillon
    • 350 g Chinese eiernoedels
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 flinke teen knoflook, uitgeperst
    • 1 el fijngesneden verse gember
    • 1 verse rode of groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, of naar wens
    • 2 tl vijfkruidenpoeder
    • 200 g varkensfilet, schoongemaakt en in reepjes gesneden
    • 2 groene paprika's, zonder zaadlijsten en in dunne reepjes gesneden
    • 100 g kleine broccoliroosjes
    • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
    • 2 el sojasaus
    • 1 el rijstwijn (sake of mirin) of droge sherry
    • 100 g taugé
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • 2 tl sesamolie
    • verse korianderblaadjes om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 6min  ›  Klaar in:26min 

    1. Doe de paddestoelen in een kleine kom en giet er voldoende kokend water op om ze te bedekken. Laat ze 10 minuten weken. Bedek een zeef met kaasdoek of keukenpapier en zet deze op een kom. Giet er de paddestoelen en hun weekvloeistof in. Vul de gezeefde weekvloeistof indien nodig aan tot 100 ml met de kippen- of groentebouillon en zet opzij. Verwijder de harde stelen van de paddestoelen, snijd de paddestoelen in plakjes en leg ze opzij.
    2. Doe de noedels in een grote kom terwijl de paddestoelen weken. Giet er voldoende kokend water op om ze te bedekken. Laat 4 minuten weken tot ze gaar zijn, of volg de instructies zoals die op de verpakking staan vermeld. Laat ze goed uitlekken en zet ze opzij.
    3. Verhit een wok of grote braadpan op een hoog vuur. Voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe en voeg de knoflook, de gember, de chilipeper en het vijfkruidenpoeder toe als de olie heet is. Roerbak 30 seconden, maar laat niets aanbranden.
    4. Voeg de reepjes varkensvlees toe en roerbak nog circa 2 minuten of tot het vlees helemaal gaar is geworden. Schep het dan met een schuimspaan uit de wok en leg het opzij.
    5. Doe de rest van de olie in de wok en verhit tot deze bijna rookt. Voeg de paprika's, de broccoli, de bleekselderij en de paddestoelen toe en roerbak 2 minuten. Doe de weekvloeistof van de paddestoelen, de sojasaus en de rijstwijn of sherry erbij en voeg het vlees weer toe. Bak al roerend circa 1 minuut, of tot het varkensvlees goed warm is.
    6. Voeg de noedels toe en daarna de taugé en roer even. De ingrediënten moeten voldoende zijn opgewarmd, maar de taugé mag nog niet zacht zijn, die moet knapperig blijven.
    7. Voeg de fijngehakte koriander toe en besprenkel met de sesamolie. Serveer de chow mein onmiddellijk, gegarneerd met de korianderblaadjes.

    Variaties en tips

    • Vervang het varkensvlees door kipfilet, in dunne reepjes gesneden, of door gepelde, rauwe reuzengarnalen. * • Gebruikt tarwevrije Chinese rijstnoedels als u een glutenvrij dieet volgt. * • Voor een vegetarische chow mein laat u het varkensvlees weg en voegt u 300 g peultjes of sugarsnaps toe. Ook jonge maïskolfjes, gehalveerd, in plakjes gesneden worteltjes, fijngesneden sperziebonen, bloemkoolroosjes en in plakjes gesneden champignons zijn geschikt.

    Pluspunten

    • Het gemiddelde vetgehalte van mager varkensvlees is 3,5 % (3,5 g per 100 g), ongeveer hetzelfde als het vetgehalte van kippenborst, die (zonder vel) namelijk 3,2 g per 100 g bevat. Varkensvlees is ook een heel goede bron van zink en levert nuttige hoeveelheden ijzer en B-vitaminen, vooral B1, B6, B12 en niacine.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B1, B12, niacine * ✓ B6, foliumzuur, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren