Chinese garnalensoep

    Chinese garnalensoep

    5keer bewaard
    1uur25min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Deze lichte, verfrissende soep heeft typisch Chinese smaken, zoals die van sesamzaad, gember en steranijs. Gedroogde paddestoelen en garnalen zijn verkrijgbaar in grote supermarkten en toko's.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Garnalenbouillon
    • 25 g gedroogde garnalen (oedang kering of ebbie)
    • een stuk verse gember van 2,5 cm, in schijfjes gesneden
    • 4 lente-uitjes
    • 1 hele steranijs
    • Soep
    • 6 gedroogde Chinese paddestoelen, circa 15 g in totaal
    • 1 tl geroosterde sesamolie
    • een stuk verse gember van 2,5 cm, fijngesneden
    • 2 lente-uitjes, in dunne schijfjes gesneden
    • 50 g bamboescheuten, in fijne reepjes gesneden
    • 125 g gekookte, gepelde garnalen
    • 2 el lichte sojasaus
    • 1 el vissaus
    • 85 g fijne Chinese eiernoedels (eiermie)
    • verse blaadjes koriander om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een grote steelpan met 1,4 liter water. U hoeft de gember, de lente-uitjes en de steranijs niet te schillen en fijn te snijden, omdat u ze na het koken toch verwijdert. Breng aan de kook, verwijder eventueel schuim, dek af en laat 1 uur sudderen. Zeef de bouillon en gooi de smaakmakers weg.
    2. Terwijl de bouillon suddert, spoelt u de gedroogde paddestoelen af en doet u ze in een kom. Giet er kokend water over en laat ze gedurende 20 minuten weken. Laat uitlekken, gooi de taaie stengels weg en snijd de paddestoelen in dunne schijfjes.
    3. Verhit de olie in een grote steelpan, voeg de gember toe en laat al roerend 30 seconden bakken. Voeg de garnalenbouillon en de paddestoelen toe, breng aan de kook en laat 3 minuten sudderen. Voeg de lente-uitjes, de bamboescheuten, de garnalen en de soja- en de vissaus toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook, voeg de noedels toe en laat 2-3 minuten sudderen, of tot ze gaar zijn. Serveer de soep heet, bestrooid met de blaadjes koriander.

    Variaties en tips

    • Kook visballetjes in de garnalenbouillon. Maak de visballetjes door 150 g kabeljauw- of schelvisfilet te mengen met 1 lente-uitje, fijngesneden, een stuk verse gember van 1 cm, fijngesneden, 1 eetlepel losgeklopt ei en 1 eetlepel maïzena en verwerk alles tot een smeuïg mengsel. Laat het mengsel afkoelen terwijl u de garnalenbouillon maakt en de paddestoelen laat weken. Maak 16 balletjes van het vismengsel. Laat in stap 3 de gekookte garnalen weg en voeg de visballetjes met de noedels aan de kokende bouillon toe. Laat 2-3 minuten koken, of tot de balletjes beginnen te drijven. Voeg 50 g jonge blaadjes spinazie toe en breng weer aan de kook. Bestrooi de soep met gescheurde blaadjes koriander en serveer hem meteen. * • U kunt de soep ook serveren als licht lunchgerecht. Verdubbel daarvoor eenvoudigweg de hoeveelheid eiernoedels (170 g) en garnalen (250 g).

    Pluspunten

    • De groenten in deze smakelijke soep leveren veel essentiële voedingsstoffen en de soep bevat slechts weinig calorieën. * • Garnalen zijn een goede bron van calcium, een essentieel mineraal voor gezonde botten en tanden. * • Eeuwenlang werd gember beschouwd als een geneeskrachtige plant die de spijsvertering verbeterde en misselijkheid voorkwam. Gemberkoekjes worden ook nu nog vaak aanbevolen aan zwangere vrouwen om ochtendmisselijkheid te verhelpen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, niacine, koper * ✓✓ B12, calcium, ijzer, selenium * ✓ B6, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Ik vond het wel veel ingrediënten. Maar het eindresultaat mag er zeker zijn. We hebben genoten😋 - 07 jul 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren