Chips met pindasaus

    Chips met pindasaus

    4keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Chips uit de oven zijn niet alleen gezonder dan gefrituurde chips, ze hebben ook een vollere smaak. U bakt dunne plakjes aardappel en rode biet in de hete oven en serveert er een pittige Aziatische saus bij. Schaaf de plakjes met een groente- of eventueel kaasschaaf, zodat ze allemaal even dun zijn.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Pittige pindasaus
    • 2 tl zonnebloemolie
    • 1 grote sjalot, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • ½ tl gemalen komijn (djinten)
    • ½ tl gemalen koriander (ketoembar)
    • 50 g pindakaas met stukjes noot
    • 1 el lichte sojasaus
    • 1 el honing
    • 1 el citroensap
    • Chips
    • 2 middelgrote aardappelen, totaal circa 350 g, schoongeboend
    • 3 middelgrote rode bieten, totaal circa 350 g, schoongeboend
    • 2 el zonnebloemolie
    • ½ tl grof zeezout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verhit de olie voor de saus in een steelpannetje op een matig vuur, bak sjalot en knoflook hierin al roerend in ongeveer 3-4 minuten totdat de sjalot zacht is en goudbruin begint te worden.
    2. Roer komijn en koriander erdoor en bak dit een paar seconden mee, voeg dan pindakaas, sojasaus, honing en 4 el water toe. Blijf op een matig vuur roeren tot een egale massa ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer het citroensap erdoor. Schep alles in een kommetje en zet dit tijdens het maken van de chips op een koele plek.
    3. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd aardappelen en bieten in dunne plakjes van ongeveer 3 mm, met een groente- of kaasschaaf. Gebruik eventueel de keukenmachine.
    4. Doe de aardappel- en bietenschijfjes in aparte kommen en voeg aan elke kom 1 el zonnebloemolie toe. Meng totdat alle plakjes licht met olie zijn bedekt en verdeel ze dan, in één laag, over 3 bakplaten met antiaanbaklaag (of gewone bakplaten, bekleed met bakpapier). Bestrooi de plakjes gelijkmatig met het zeezout.
    5. Bak ze 35 minuten en draai ze regelmatig om; verwissel daarbij ook telkens de bakplaten van hoogte. De aardappelen moeten krokant en goudbruin zijn, de bieten stevig maar nog steeds wat vochtig. Houd de chips tegen het eind van de baktijd extra in de gaten, om te voorkomen dat ze verbranden. Neem ze uit de oven zodra ze klaar zijn en laat ze vervolgens op een rooster afkoelen.
    6. Zet de kom met saus op een grote schaal en leg de chips eromheen.

    Bevat per portie

    ✓✓ foliumzuur * ✓ B1, C, niacine, ijzer, kalium, koper, zink

    Pluspunten

    • De rode biet, die ook wel om het spinazieachtige blad wordt gekweekt (snijbiet), is familie van de suikerbiet. Het suikergehalte is vergelijkbaar met dat van appels. Rode bieten zijn een goede bron van foliumzuur, een B-vitamine die, evenals het mineraal ijzer, belangrijk is voor gezond bloed. * • Pindakaas kunt u zelf maken door hele pinda's tot een pasta te malen; pindakaas uit de winkel bevat meestal zout en suiker. Pindakaas bevat wel veel vet, maar dat bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigd vet.

    Variaties en tips

    • Ook van wortels en pastinaken kunnen heerlijke chips worden gemaakt. * • Bestrooi de chips, om ze een pittiger smaak te geven, ongeveer 5 minuten voor het einde van de baktijd licht met garam masala of milde kerrie. * • Bak voor een pittige tomatendip de sjalot zacht in de olie met 2 uitgeperste teentjes knoflook en roer er 1 tl gemalen koriander en 1 tl milde chilipoeder door. Voeg 200 ml gezeefde tomaten toe en 1 el honing, breng op smaak met peper en zout en laat alles ongeveer 3-4 minuten sudderen, totdat de saus iets is ingedikt. Laat de saus voor het serveren afkoelen en garneer met gladde peterselie.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren