Chocoladesoufflés

    Chocoladesoufflés

    6keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Deze heerlijke soufflés zijn eenvoudig te bereiden en toch indrukwekkend, en zijn dus ideaal voor een speciale gelegenheid. Ze bevatten bovendien veel minder vet dan de traditionele versie. Gebruik wel goede kwaliteit chocolade!

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 2 tl boter
    • 30 g bitterkoekjes, verkruimeld
    • 250 ml halfvolle melk
    • enkele druppels vanille-extract
    • 3 el maizena
    • 50 g gemalen hazelnoten
    • 100 g pure chocolade van goede kwaliteit (ten minste 70% cacao), in kleine stukjes
    • 2 eierdooiers
    • 1 el hazelnoten- of amandellikeur
    • 4 eiwitten
    • snufje zout
    • 75 g fijne kristalsuiker
    • 500 g aardbeien, gehalveerd
    • 1 el poedersuiker, om te bestrooien (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet 6 bakvormpjes of vuurvaste schoteltjes van 200 ml in met de boter. Strooi er de verkruimelde bitterkoekjes in en draai met de vormpjes, zodat alle kanten goed zijn bedekt.
    2. Doe de melk en het vanille-extract in een steelpan en breng aan de kook. Neem de pan van het vuur. Doe de maizena en de gemalen hazelnoten in een kom en klop er lepel voor lepel een beetje van de hete melk door, zodat een dikke pasta ontstaat. Klop er vervolgens langzaam een deel van de resterende melk door, tot een dikvloeibaar mengsel is ontstaan. Roer er dan ook de rest door. Giet het mengsel weer in de steelpan en breng het al roerend aan de kook. Laat het 2-4 minuten zachtjes koken, of tot het wat is ingedikt.
    3. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Dek de pan af en laat 1-2 minuten staan, of tot de chocolade is gesmolten. Roer tot alles goed is vermengd. Klop er dan de eierdooiers één voor één door en voeg ook de hazelnoten- of amandellikeur toe.
    4. Doe de eiwitten in een grote, schone en vetvrije kom, samen met het zout. Klop de eiwitten met een elektrische mixer of een garde tot ze bijna stijf zijn. Voeg er dan de suiker lepel voor lepel aan toe. Blijf goed kloppen tot de eiwitten stijf zijn.
    5. Roer een lepel van de eiwitten door het chocolademengsel zodat het luchtiger wordt. Giet dat mengsel dan over de rest van de eiwitten. Spatel alles met een rubberen spatel of een metalen lepel voorzichtig door elkaar (het kan geen kwaad als er hier en daar nog een paar witte vegen in zitten).
    6. Verdeel het soufflémengsel over de 6 voorbereide vormpjes of schoteltjes en laat ze 15 minuten bakken, of tot de soufflés zijn gerezen en de bovenkant bruin is. Zet de soufflés op borden, schik er de aardbeien naast en bestrooi desgewenst met poedersuiker. Serveer de souffleetjes onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Vervang de bitterkoekjes door verkruimelde tarwebiscuits. * • Gebruik gemalen amandelen in plaats van hazelnoten. Gebruik dan ook amandellikeur. Desgewenst kunt u ook koffielikeur gebruiken. * • Voor een vetarmere versie laat u de eierdooiers weg en gebruikt u 2 el meer likeur. * • Maak een vruchtensoufflé-omelet voor 4 personen. Bestrooi daarvoor 400 g aardbeien, in schijfjes gesneden, of frambozen met 1-2 el fijne suiker en laat ze rusten terwijl u de omelet maakt. Verwarm de grill voor. Scheid 3 grote eieren en klop de eierdooiers samen met 2 el fijne suiker totdat het als een lint van een lepel loopt en licht van kleur is. Roer er 2 el melk of sinaasappellikeur en ¼ tl vanille-extract door. Klop de eiwitten stijf in een absoluut schone, droge kom en spatel er dan voorzichtig het eierdooiermengsel door. Laat 2 tl boter smelten in een braadpan met antiaanbaklaag en een diameter van ongeveer 25 cm. Schep het eiermengsel in de pan en strijk het glad. Laat 4-5 minuten op een laag vuur bakken, zonder erin te roeren, of tot de omelet aan de onderkant bruin is. Zet de pan dan nog 1½-2 minuten onder de grill tot de bovenkant lichtbruin is. Leg de omelet op een warm bord en snijd ze in vier stukken. Serveer met het fruit erop. * • Vervang de likeur door cognac.

    Pluspunten

    • Niemand hoeft zich schuldig te voelen als hij af en toe eens iets ongezonds eet; zolang u verder maar gezond eet, kan het geen kwaad. Het zou zelfs wetenschappelijk bewezen zijn dat het eten van chocolade goed kan zijn. Verschillende studies hebben namelijk aangetoond, dat mensen die af en toe eens iets eten waar ze zin in hebben, gelukkiger en meer ontspannen zijn – en gelukkige mensen leven meestal langer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B2, B6, E * ✓ calcium, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren