Ciabatta met gegrilde zalm

    Ciabatta met gegrilde zalm

    13keer bewaard
    55min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Verse zalmfilets worden gemarineerd, licht gegrild en geserveerd op warme ciabatta met blaadjes sla en basilicummayonaise – een heel bijzonder lunchgerecht. De mayonaise wordt met yoghurt gemengd, waardoor het vetgehalte daalt maar de smaak er niet minder romig om wordt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • sap van 1 limoen
    • 3 el fijngehakt vers basilicum
    • 4 moten zalmfilet zonder vel à circa 85 g
    • 2½ el magere yoghurt
    • 2½ el mayonaise
    • ½ tl fijngeraspte limoenschil
    • 4 voorgebakken ciabatta's à circa 75 g
    • zout en peper
    • gemengde slabladeren, zoals rucola, eikenbladsla, jonge spinazie, snijbiet of lamsoren, om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:55min 

    1. Meng limoensap, 2 el van het basilicum en zout en peper in een platte, niet-metalen schaal. Voeg de zalmfilets toe en wentel ze door het mengsel. Laat dit 30 minuten op een koele plaats intrekken.
    2. Meng ondertussen yoghurt, mayonaise, limoenrasp en de resterende 1 el basilicum in een kommetje. Breng op smaak met peper en zout. Zet dit afgedekt in de koelkast.
    3. Verwarm de grill op de middelste stand voor en de oven op 220 °C. Neem de zalmfilets uit de marinade en leg ze op de met aluminiumfolie bedekte grillplaat. Bestrijk ze met wat van de marinade en grill ze aan beide kanten 4-5 minuten, totdat het vlees bijna gaar is; bestrijk ze na het omdraaien opnieuw met de marinade. Bak terwijl de vis gaar wordt de ciabatta's volgens de aanwijzingen op de verpakking krokant.
    4. Snijd de ciabatta's door en besmeer de snijvlakken met de basilicummayonaise. Leg op de onderste helft van elk broodje een zalmfilet en verdeel hier wat slabladeren over. Leg de bovenste helft van het brood erop en serveer de broodjes meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, E * ✓✓ B6, niacine, selenium * ✓ A, B1, foliumzuur, calcium, kalium, zink

    Variaties en tips

    • Neem ander brood, zoals kadetjes of met kaas of zaadjes bedekte broodjes. * • Gebruik voor gegrilde tonijnbroodjes met tomaten- en gembersaus 4 verse tonijnsteaks à circa 85 g en marineer ze in een mengsel van 2 tl fijngehakte verse rozemarijn, het sap van 1 sinaasappel en zout en peper naar smaak. Bak ondertussen voor de saus 1 kleine gesnipperde rode ui, 1 uitgeperst teentje knoflook en 1 el fijngehakte verse gemberwortel in 8-10 minuten zacht in 1 el extra vergine olijfolie. Neem de pan van het vuur en voeg 4 fijngehakte romatomaten, 1-2 el fijngehakt vers basilicum en zout en peper naar smaak toe. Roer goed. Gril de tonijnsteaks 3 minuten aan elke kant, of desgewenst wat langer of korter, en serveer ze op meergranenbroodjes met de slabladeren en de saus.

    Pluspunten

    • Het mengen van de mayonaise met magere yoghurt verlaagt het vetgehalte, maar verhoogt ook de voedingswaarde van het gerecht, omdat er calcium, fosfor en de vitaminen B2 en B12 worden toegevoegd. * • Slabladeren zoals rucola zijn redelijke bronnen van de B-vitamine foliumzuur en van bètacaroteen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren