Citroen-bananentaart

    Citroen-bananentaart

    20keer bewaard
    1uur55min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Over de krokante bodem komt een laag aardbeienjam met plakjes banaan. Hierover wordt een licht maar heerlijk mengsel van citroen en kwark verdeeld, dat tijdens het bakken stevig wordt. Suiker toevoegen is overbodig, omdat de vulling van banaan en jam de taart al zoet genoeg maakt.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1 portie zoet kruimeldeeg, aangevuld met de fijngeraspte schil van 1 citroen, 30 minuten gekoeld
    • Vulling
    • 4 el aardbeienjam
    • 3 stevige bananen
    • 5 el lemon curd
    • 250 g kwark
    • 2 eieren, losgeklopt
    • aardbeien om te garneren (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Verwarm de oven, met een bakplaat erin, voor op 200 °C.
    2. Rol het deeg dun uit en bekleed hiermee een lage vlaaivorm (springvorm) met groefrand van 23,5 cm. Prik het deeg in. Bak 10 minuten blind en verwijder dan bakpapier en bonen. Bak nog eens 5 minuten. Neem de vorm uit oven en verlaag de temperatuur tot 180 °C.
    3. Verdeel de jam over de warme taartbodem. Snijd de bananen in plakjes en verdeel ze gelijkmatig over de jam. Meng de lemon curd met wat kwark en roer dan de resterende kwark en de losgeklopte eieren erdoor. Verdeel gelijkmatig over de plakjes banaan.
    4. Bak de taart circa 30-35 minuten totdat de vulling stevig en lichtbruin is. Laat de taart in de vorm op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur, voordat u de taart serveert.

    Variaties en tips

    • Vervang voor een deegbodem met chocoladesmaak 25 g van de bloem door 25 g cacaopoeder; de geraspte citroenschil vervalt. * • Breng het deeg voor een gember-honingtaart op smaak met geraspte sinaasappelschil in plaats van geraspte citroenschil. Breng tijdens het blindbakken 300 ml halfvolle melk met een stukje verse gemberwortel van 1 cm, grofgehakt, aan de kook. Neem van het vuur en laat 20 minuten trekken. Zet de oven na het bakken van de taartbodem op 160 °C. Verdeel 4 el perzik- of abrikozenjam over de taartbodem en hierover 3 in plakjes gesneden bananen. Leng in een kom 1 tl maïzena aan met 1 el melk en klop er dan 2 eieren, 1 eierdooier en 2 el honing door. Breng de melk weer aan de kook en schenk het eimengsel er onder voortdurend kloppen bij. Schenk in de deegvorm en verwijder de stukjes gember. Bak circa 35 minuten totdat de taart wat steviger is geworden. Serveer op kamertemperatuur.

    Pluspunten

    • Bananen bevatten veel kalium. Dit mineraal is vooral belangrijk voor een goede werking van zenuwen en spieren, maar is ook nodig voor alle cellen in het lichaam. * • Kwark bevat weinig of geen vet, is heerlijk romig en levert redelijk wat eiwit, calcium en vitamine B12.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12 * ✓ A, B2, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren