Citroen-makreelpaté

    Citroen-makreelpaté

    21keer bewaard
    45min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Of u nu een eenvoudige gezinsmaaltijd wilt bereiden of een elegant diner voor gasten, deze verfrissende paté van gerookte vis is een ideaal voorgerecht. Serveer de paté met sneetjes volkorentoast. U kunt het extra speciaal maken door de paté in uitgeholde citroenschillen te scheppen, zodat de pittige citroensmaak wordt versterkt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 gerookte makreelfilets, à circa 125 g, zonder vel
    • 200 g kwark
    • fijngeraspte schil en sap van 1 kleine citroen
    • 2 tl ingemaakte groene peperkorrels, uitgelekt, gespoeld en fijngesneden, of 1 tl gedroogde groene peperkorrels, grof geplet
    • 1 el fijngesneden vers bieslook
    • 1 el fijngehakte peterselie
    • Om te serveren
    • takjes peterselie
    • partjes citroen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:45min 

    1. Breek de makreelfilets met een vork in stukken en doe ze in een kom. Voeg de kwark, de citroenschil, de helft van het citroensap, de peperkorrels, het bieslook en de peterselie toe. Plet alle ingrediënten met behulp van een vork. Zo krijgt u een grove paté. Als u een fijnere, smeuïgere versie wilt, meng de ingrediënten dan in een keukenmachine en verwerk ze tot ze fijn zijn. Proef de paté en voeg indien nodig meer citroensap toe.
    2. Schep de paté in 4 vormpjes, bedek ze met plasticfolie en zet ze 30 minuten koel weg. Werk elke portie vlak voor het serveren af met een takje peterselie en serveer met de partjes citroen.

    Variaties en tips

    • Voor paté van gerookte forel vervangt u de makreel door gerookte forel en voegt u 1 eetlepel mierikswortelpasta toe in plaats van de groene peperkorrels. * • Voeg een uitgeperst teentje knoflook toe en gebruik verse dille in plaats van bieslook. * • Rooster 50 g gepelde walnoten of hazelnoten, snijd ze grof en meng ze met de afgewerkte paté. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper of een snufje cayennepeper. * • Laat de paté koelen in een kom en schep hem met een ijsschep in een kommetje van blaadjes sla. Serveer met rauwkost (zoals repen bleekselderij, venkel, worteltjes en paprika, en hele radijsjes) om te dippen. * • Voor de uitgeholde citroenschillen snijdt u aan één kant een schijfje van de citroen, zodat hij rechtop blijft staan. Snijd vervolgens van elke citroen een deksel af, ongeveer 1 cm van de bovenkant. Verwijder het vruchtvlees met een puntige theelepel (bewaar het voor een ander recept). Vul de schillen met de makreelpaté en leg de deksels er weer op. U kunt de citroenen ook horizontaal doorsnijden. Verwijder het vruchtvlees en vul de schil met de paté. Serveer 2 helften per persoon.

    Pluspunten

    • Makreel is een uitstekende bron van vitamine D. De meeste mensen nemen voldoende vitamine D op door het zonlicht dat op hun huid schijnt, maar mensen die vaak binnen zitten, zouden deze vis regelmatig in hun voeding moeten opnemen. * • Citroenen bevatten net als andere citrusvruchten veel vitamine C. Aan het einde van de 18e eeuw beschermde citroensap matrozen tegen scheurbuik, de ziekte die wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, niacine * ✓✓ selenium * ✓ B2, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren