Citrussalade met dadels

    Citrussalade met dadels

    2keer bewaard
    20min


    Maak dit als eerste!

    Verse dadels zijn een echte tractatie: ze zijn zoet, sappig en mals. Ze gaan perfect samen met grapefruit en sinaasappelen, zoals in dit verfrissende dessert dat rijk is aan vitamine C. Geserveerd met een siroop op basis van steranijs, campari en verse munt, wordt het een sensationele afsluiter van de maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el vloeibare honing
    • 120 ml vers geperst citrussap, zoals sinaasappel- en grapefruitsap
    • 3 steranijszaden
    • 1 gele grapefruit
    • 1 roze grapefruit
    • 2 sinaasappelen
    • 1 bloedsinaasappel of nog 1 roze grapefruit
    • 2 el campari
    • 6-8 verse dadels, ontpit en gehalveerd
    • 2 takjes verse munt, zonder steeltjes en de blaadjes fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:20min 

    1. Meng de honing, het citrussap en de steranijszaden in een kleine steelpan. Breng op een middelhoog vuur aan de kook, verminder dan het vuur en laat nog 5-7 minuten sudderen, of tot het mengsel een beetje is ingedikt.
    2. Schil ondertussen de citrusvruchten en verwijder zoveel mogelijk van de witte kern en de velletjes. Snijd de vruchten in schijfjes en verwijder de pitjes. Schik de schijfjes in een kom.
    3. Voeg de campari aan de siroop toe en laat nog 1-2 minuten koken. Giet de warme siroop over de vruchten. Schik de gehalveerde dadels erover en bestrooi met de munt. Laat de salade voor het serveren nog even staan om de smaken op elkaar te laten inwerken.

    Variaties en tips

    • Vervang de steranijszaden door enkele druppels puur vanille-extract en voeg dit aan het einde van de kooktijd toe aan de saus. * • Dit dessert smaakt ook goed als het is gekoeld, maar serveer het binnen 3 uur nadat het werd gemaakt, anders begint het fruit uit elkaar te vallen. * • Maak van dit dessert een kaasgerecht of een lichte lunch door enkele schijfjes feta of geitenkaas toe te voegen en het te serveren met lekker vers brood. * • Voor een salade van meloen en vijgen met walnoten, schilt u een middelgrote, rijpe charentais- of galiameloen, verwijdert u de zaden en snijdt u het vruchtvlees in hapklare schijfjes. Voeg 6 gedroogde vijgen, in stukjes gesneden, en 50 g walnoten, grofgehakt, toe. Maak de siroop zoals is beschreven in het hoofdgerecht, maar vervang de steranijs en de campari door 3-5 takjes verse tijm. Giet de siroop over het fruit en meng goed. Voeg dan het sap van ½ citroen en een snufje gemalen kaneel toe. Meng goed en serveer.

    Pluspunten

    • Roze grapefruit is een goede bron van lycopeen, een van de bio-actieve stoffen of fytochemicaliën die ons helpt beschermen tegen kanker en hartziekten. * • In dadels bestaat 95% van de energie uit natuurlijke suikers. Deze zitten verpakt in voedingsvezels, zodat het lichaam ze langzaam en gelijkmatig in de vorm van glucose kan vrijgeven in de bloedsomloop.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ foliumzuur * ✓ B1, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren