Courgette-hazelnootkabel

    Courgette-hazelnootkabel

    8keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Dit vetarme, hartige brood zit boordevol gezonde ingrediënten zoals geraspte courgette, geroosterde hazelnoten en zemelen. De vorm is niet zo moeilijk te maken, het vraagt alleen een beetje geduld. Snijd het brood in dikke sneden en serveer het bij soep of een hartige salade als voedzame lunch.

    Ingrediënten
    Porties: 16 

    • 1 kleine, stevige courgette, circa 125 g
    • 400 g bloem, plus extra om te bestrooien
    • 2 tl zuiveringszout
    • 1 tl zout
    • 30 g zemelen
    • 50 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
    • 1 el lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
    • 1 el zonnebloemolie
    • 400 ml karnemelk, of zoveel als nodig is

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de courgette grof (met de schil) en dep hem droog tussen enkele stukken keukenpapier om het teveel aan vocht te absorberen. Zet opzij.
    2. Zeef de bloem, het zuiveringszout en het zout in een grote kom. Voeg de zemelen, de grofgehakte noten, de suiker, de knoflook en de geraspte courgette toe.
    3. Besprenkel het geheel met de zonnebloemolie en roer dan langzaam de karnemelk erdoor met behulp van een spatel. Roer tot een zacht deeg ontstaat. Roer niet te lang, anders wordt het brood taai. Als er nog droge bloem onderin de kom ligt voeg dan nog een klein scheutje karnemelk toe.
    4. Kneed het verder met de hand, vorm er een ruwe bal mee en leg deze op een lichtbebloemd werkblad. Verdeel het deeg in 2 gelijke porties en kneed elke portie kort tot het deeg zacht is. Bedek uw handen met bloem en rol elke portie deeg voorzichtig uit tot een sliert van ongeveer 30 cm lang.
    5. Leg de 2 slierten naast elkaar op het werkblad. Knijp de uiteinden aan één kant aan elkaar en draai de slierten in elkaar als een koord; vouw de uiteinden eronder. Leg de broodkabel op een ingevette bakplaat en bestrooi met een beetje extra bloem.
    6. Bak het brood 25-30 minuten, of tot het goudbruin is. Leg op een rooster en laat even afkoelen voor u het snijdt. U kunt dit brood het beste meteen na het bakken eten, maar het is tot 2 dagen houdbaar.

    Pluspunten

    • Courgettes leveren verschillende B-vitaminen; vooral in de zachte schil zitten de meeste voedingsstoffen. De schil bevat ook veel bètacaroteen. * • Hazelnoten bevatten vooral veel vitamine E, een krachtige antioxidant die het hart gezond houdt door de oxidatie van LDL-cholesterol te voorkomen. Daarnaast blijkt uit studies dat vitamine E de vruchtbaarheid bij mannen kan verbeteren; het zou het sperma beschermen tegen de aanvallen van vrije radicalen.

    Variaties en tips

    • Vervang de helft van de courgette door fijngeraspte worteltjes. * • Voor een kabel met courgette, kaas en bieslook laat u de hazelnoten en de knoflook weg en voegt u 50 g gemalen Edammer en 3 el fijngehakt vers bieslook toe. Bestrooi met een beetje extra geraspte kaas voor het bakken.

    Bevat per sneetje

    ✓ calcium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren