Crostini's met bonenpuree

    Crostini's met bonenpuree

    17keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    Deze snack smaakt zowel warm als koud heerlijk: geroosterde sneetjes stokbrood met een romige bonenpuree, op smaak gebracht met knoflook en tijm en gegarneerd met plakjes tomaat en blaadjes rucola.

    Ingrediënten
    Porties: 22 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 kleine ui, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 1 blik boterbonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 2 el crème fraîche
    • 1 el fijngehakte verse tijm
    • 1 Frans stokbrood, circa 250 g
    • 3 romatomaten, in dunne plakjes gesneden
    • zout en peper
    • rucola of takjes verse kruiden om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:25min 

    1. Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak ui en knoflook hierin in ongeveer 10 minuten zacht; roer af en toe even door.
    2. Doe ondertussen de bonen in een kom en maak ze fijn met een aardappelstamper of vork. Neem de koekenpan van het vuur en vermeng de bonenpuree met de ui en knoflook, samen met de crème fraîche en de tijm. Breng op smaak met zout en peper en roer goed. Houd dit warm terwijl u de crostini's bereidt.
    3. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd de kapjes van het brood en snijd het vervolgens in 22 gelijke plakjes van circa 1,5 cm dikte. Rooster de plakjes aan beide kanten onder de grill. (Het brood kan na afkoelen in een luchtdichte doos worden bewaard; het bonenmengsel moet bij het serveren tot kamertemperatuur zijn afgekoeld.)
    4. Besmeer de plakjes brood dik met het bonenmengsel, leg er een plakje tomaat op en garneer met rucola of verse kruiden.

    Video

    Bekijk ook onze video van een recept voor klassieke bruschetta, met tomaten en basilicum. Klik hier voor de video!

    Variaties en tips

    • Neem in plaats van boterbonen andere peulvruchten uit blik, zoals flageolets of kikkererwten. * • Leg op het bonenmengsel plakjes gegrilde courgette, licht gebakken champignons of gehalveerde kerstomaatjes. * • Kruiden zoals verse basilicum, oregano of peterselie kunnen de tijm vervangen. * • Gebruik een andere broodsoort, zoals ciabatta of volkorenbrood. * • Maak tonijncrostini's. Laat ongeveer 400 g tonijn uit blik uitlekken en verdeel dit in stukjes. Meng hier 1½ el mayonaise, 1½ el magere yoghurt, 2 el fijngeknipt vers bieslook en peper naar smaak door. Bestrijk elk plakje brood met ½ tl tomatensaus, verdeel hier het tonijnmengsel over en garneer met kleine takjes waterkers of blaadjes rucola.

    Pluspunten

    • Boterbonen zijn iets kruidiger en zoeter dan gewone witte bonen. Bonen bevatten flink wat voedingsvezels, maar hebben als nadeel dat ze een opgeblazen gevoel kunnen geven. Dit kan worden verminderd door bonen uit blik voor gebruik altijd grondig af te spoelen. * • Crème fraîche is een gerijpte en gefermenteerde room die een friszure smaak heeft. Crème fraîche is vrij dik, waardoor een klein beetje ervan al een romig effect geeft.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren