Dadel-walnootkoekjes

    Dadel-walnootkoekjes

    9keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Deze koekjes smaken geweldig bij de koffie, maar zeker ook bij de lunch. Er zit weinig boter in. De dadels zijn een natuurlijk zoetmiddel en de walnoten en zonnebloempitten maken de koekjes extra stevig. Al met al een voedzaam en toch heerlijk koekje.

    Ingrediënten
    Porties: 16 

    • 100 g ongezouten boter
    • 3 el zonnebloemolie
    • 50 g lichtbruine basterdsuiker
    • 3 el honing
    • geraspte schil van 1 sinaasappel
    • 2 el sinaasappelsap
    • 100 g ontpitte dadels, fijngehakt
    • 75 g walnoot, fijngehakt
    • 250 g havervlokken
    • 30 g zonnebloempitten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een lage bakvorm van 28 × 18 × 2,5 cm met antiaanbaklaag, of een vierkante vorm van 20 × 20 cm, licht in. Hebt u geen vorm met antiaanbaklaag, vet dan een gewone vorm licht in en bekleed de bodem met bakpapier.
    2. Doe boter, olie, suiker, honing en sinaasappelrasp in een pan met dikke bodem en verwarm alles langzaam, tot de boter is gesmolten. Neem de pan van het vuur en roer dadels en walnoot erdoor. Roer er dan de havervlokken door en zorg dat ze gelijkmatig door het mengsel worden verdeeld.
    3. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm en druk het licht aan. Strooi de zonnebloempitten erover en druk ze iets aan.
    4. Bak circa 20 minuten totdat de randen goudbruin zijn. Neem uit de oven en laat iets afkoelen in de vorm. Maak dan met een mes inkepingen voor 16 koekjes.
    5. Laat volledig in de vorm afkoelen en snijd er via de inkepingen koekjes van. De koekjes zijn in een luchtdichte trommel 1 week houdbaar.

    Bevat per koekje

    ✓✓✓ E * ✓ B1, koper, zink

    Pluspunten

    • Havervlokken zijn een uitstekende bron van oplosbare voedingsvezels, die een hoog cholesterolgehalte kunnen helpen verlagen. * • Bij dadels is 95% van de calorieën afkomstig van natuurlijke suikers, maar door het voedingsvezelgehalte – en door de extra vezels uit de havervlokken in dit recept – geeft het lichaam geleidelijk glucose af aan de bloedstroom, zodat de suikerspiegel langzaam en langdurig stijgt, wat weer voor langere tijd voor energie zorgt. Dit is beter dan een plotselinge stijging van de suikerspiegel die maar korte tijd voor energie zorgt en dan weer snel afneemt. * • Zonnebloempitten zijn een rijke bron van vitamine E en leveren ook vitamine B1, niacine en zink.

    Variaties en tips

    • Vervang de zonnebloempitten door pompoenpitten. * • Naast de dadels kan ook gedroogd fruit als cranberry's of grote rozijnen worden toegevoegd, of stukjes tutti frutti en blanke amandelen. * • Vervang, voor een tropisch accent, 30 g van de suiker door gemalen kokos. * • Vervang voor abrikozen-hazelnootkoekjes de dadels door 100 g fijngehakte, gebruiksklare gedroogde abrikozen en de walnoot door 75 g fijngehakte geroosterde hazelnoten. * • Maak voor mueslikoekjes het botermengsel als hiervoor beschreven, maar doe dit met 2 el honing; vervang sinaasappelrasp en -sap door 2 el appelsap, 2 stukjes fijngehakte stemgember en 1 el gembersiroop uit het potje. Roer er 350 g suikervrije muesli met gedroogd fruit en noten door. Strooi er voor het bakken nog wat amandelschaafsel over.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren