Dadel-walnotencake

    Dadel-walnotencake

    58keer bewaard
    1uur35min


    106 personen hebben dit gemaakt

    Dit oude recept bewijst dat er geen nieuwe recepten hoeven te worden uitgevonden om gezond te kunnen eten. Hoewel er erg weinig vet in deze cake zit, is hij toch lekker smeuïg, dankzij de dadels. Het is een heerlijk alternatief voor de bekendere vruchtencake; de bereiding is eenvoudig en de cake goed houdbaar.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 200 g ontpitte dadels, fijngehakt
    • 30 g boter
    • 1 tl zuiveringszout
    • 250 ml kokend water
    • 150 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 2 eieren
    • 275 g bloem
    • 2 tl bakpoeder
    • 1½ tl gemengde kruiden (bijv. koekkruiden)
    • snufje zout
    • 125 g walnoten, fijngehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Doe de fijngehakte dadels samen met de boter en het zuiveringszout in een kom. Giet er kokend water over en roer tot de boter is gesmolten. Zet opzij om af te koelen.
    2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde cakevorm met een diameter van 18 cm in en bedek de bodem met bakpapier.
    3. Doe de suiker en de eieren in een grote kom en klop ze goed door elkaar. Voeg het afgekoelde dadelmengsel toe en zeef er de bloem, het bakpoeder, de gemengde kruiden en het zout boven. Voeg de walnoten toe en roer tot alles goed is gemengd.
    4. Giet het mengsel in de bakvorm en strijk het glad. Bak de cake tot hij goed is gerezen, mooi bruin is en een vleespen die u in het midden steekt, er schoon weer uit komt. Dit duurt ongeveer 1-1¼ uur.
    5. Leg de cake op een rooster en laat hem afkoelen. Als u hem inpakt in folie of in een luchtdichte doos bewaart, is hij tot 5 dagen houdbaar.

    Pluspunten

    • Walnoten bevatten veel onverzadigde vetzuren, vooral linoleenzuur. Recente studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig walnoten eten, minder risico lopen een hartaanval te krijgen. Walnoten zijn rijk aan eiwitten, vitamine E, vitamine B6 en koper, en bevatten ook vitamine B1 en selenium. In de traditionele Chinese geneeskunde worden walnoten gebruikt om impotentie te behandelen. * • Dadels waren een van de eerste vruchten die werden gekweekt door de mens. Tijdens archeologische opgravingen van sites uit de Steentijd zijn resten gevonden van de dadelpalm. Dadels zijn een goede bron van kalium en leveren niacine, koper, ijzer en magnesium.

    Variaties en tips

    • Vervang de walnoten door andere noten, zoals pecannoten of hazelnoten. * • Vervang een deel of alle dadels door fijngehakte pruimen of gedroogde vijgen. * • Gebruik een mengsel van witte en volkorenbloem in plaats van alleen maar witte bloem. * • Overgiet de afgekoelde cake met citroenglazuur. Maak deze door 100 g poedersuiker te zeven en te mengen met 1 el vers citroensap.

    Bevat per portie

    ✓ B1, B6, B12, calcium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (11)

    NicoleFrusch
    3

    Super lekker. Ik heb zelf de geconfijte dadels geblenderd met wat water. Iedereen vond hem heerlijk - 16 mrt 2015

    SandravanderMeulen
    3

    Super lekker! Ik wist niet wat ik van moest verwachten want dadels leken mij niet echt lekker, maar dit is meteen 1 van mijn favorieten geworden! Ook de Kids zijn er dol op. Voor herhaling vatbaar. - 17 jul 2013

    allrecipes
    1

    @ Mlamers: 250 ml kokend water. - 30 apr 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren