Dim sum met dipsaus

    Dim sum met dipsaus

    9keer bewaard
    55min


    Maak dit als eerste!

    Deze Chinese balletjes, ook bekend als shao may of shiu may, hebben een vulling van kip die veel lichter is dan de traditionele varkensvleesvulling. Wontonvelletjes zijn verkrijgbaar bij de grotere toko's, maar u kunt ook zelf pastavelletjes maken. Serveer de dim sum als voorgerecht bij een Chinees diner.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 blik waterkastanjes, circa 200 g, uitgelekt en fijngesneden (toko)
    • 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • 1 el donkere sojasaus
    • 1 el sesamolie
    • 350 g kipgehakt
    • 1 tl fijne suiker
    • 1 el fijngehakte verse gember
    • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 30 g verse shii-take paddestoelen, fijngesneden
    • 1 el maïzena, plus extra om te bestrooien
    • 50 wontonvelletjes
    • 150 g boerenkool, snijbiet of jonge kool
    • zout en cayennepeper
    • Dipsaus
    • hoisinsaus, fijngesneden lente-uitjes, fijngehakte verse koriander, sojasaus en/of sesamolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:55min 

    1. Meng de waterkastanjes, de lente-uitjes, de koriander, de sojasaus en de sesamolie. Voeg het kipgehakt, de suiker, de gember, het knoflook en de shii-take paddestoelen toe. Voeg de maïzena toe met zout en cayennepeper naar wens en meng goed. Bak een beetje van het kippenmengsel in een braadpan, proef het en breng eventueel op smaak.
    2. Bestuif een bakplaat met maïzena. Leg circa 1 theelepel van de vulling in het midden van een wontonvelletje. Maak het velletje om de vulling heen een beetje vochtig. Vouw het velletje om de vulling, maar laat de bovenkant open. Zet op de plaat en vul de rest van de wontonvelletjes.
    3. Bedek een stoompan of rijstkoker die uit meerdere lagen bestaat, met de bladeren boerenkool, de snijbiet of de jonge kool. Leg de dim sum boven op de bladeren en stoom ze 8-10 minuten boven kokend water. Serveer ze warm, met de ingrediënten voor de dipsaus in aparte kommen, zodat ieder een saus naar eigen wens kan maken.

    Variaties en tips

    • Maak uw eigen deegvelletjes. Ze zullen een beetje dikker zijn dan gekochte wontonvelletjes, maar ze smaken net zo heerlijk. Meng 200 g harde bloem met een snufje zout in een kom. Maak in het midden een holte en voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe en 4 eetlepels kokend water. Meng goed. Dek af met plastic- folie en zet 15 minuten opzij om te rusten. Kneed het deeg tot het smeuïg is, rol het op tot een worst en snijd het dan in 10 gelijke stukken. Van elk stuk deeg kunt u 5 dim sum maken. Snijd een stuk in 5 porties en leg de rest afgedekt weg, zodat ze niet uitdrogen. Rol de porties een voor een uit tot een cirkel met een diameter van 5 cm. Schep er in het midden circa 1 theelepel van de vulling op. Vouw het deeg om de vulling heen en laat het pakje bovenaan open. Leg de dim sum op een plaat die met maïzena werd bestoven en herhaal dit met de rest van de vulling en het deeg. Stoom ze zoals de dim sum in wontonvelletjes. * • Vervang de verse shii-take paddestoelen door 3 gedroogde shii-take paddestoelen, geweekt tot ze buigzaam zijn. * • Meng voor een vegetarische vulling 10 verse shii-take paddestoelen, fijngesneden, met 225 g tofu en 3 fijngesneden teentjes knoflook.

    Pluspunten

    • Knoflook, uien, prei en bieslook bevatten allicine, dit is een stof met schimmelwerende en antibiotische eigenschappen. Knoflook bevat ook stoffen waarvan is aangetoond dat ze de werking van carcinogenen neutraliseren en de groei van tumoren tegengaan.

    Bevat per portie

    ✓ A, niacine

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren