Dolmades met walnoten

    Dolmades met walnoten

    5keer bewaard
    1uur15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit is een nieuwe, gezonde variant van het heerlijke, populaire Griekse gerecht. Om de hoeveelheid voedingsvezels en voedingsstoffen te verhogen, gebruikt u zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. De vulling wordt gekruid door de knoflook en verse kruiden, zoet dankzij de rozijnen en knapperig door de walnoten.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 200 g zilvervliesrijst
    • 24 grote wijnbladeren in pekel, circa 125 g in totaal als ze zijn uitgelekt
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
    • 1 el fijngehakte peterselie
    • 1 el fijngehakte verse munt
    • 1 el fijngehakte verse dille
    • geraspte schil en sap van 1 citroen
    • 50 g rozijnen
    • 50 g walnoten, fijngehakt
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • partjes citroen
    • takjes verse dille, peterselie of munt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Doe de rijst in een pan en voeg 600 ml water toe. Breng aan de kook. Roer, dek af met een goed sluitend deksel en laat 30-40 minuten zachtjes sudderen, of tot de rijst gaar is en al het water heeft geabsorbeerd. Haal de pan dan van het vuur.
    2. Terwijl de rijst kookt, laat u de wijnbladeren uitlekken. Spoel ze af met koud water en dep ze daarin droog met keukenpapier.
    3. Verhit 2 eetlepels van de olie in een pan op een middelhoog vuur. Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze 5-8 minuten of tot ze zacht maar niet bruin zijn. Roer af en toe. Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie, de munt, de dille, de citroenschil en de rozijnen toe.
    4. Doe de walnoten in een kleine koekenpan en rooster ze op een middelhoog vuur tot ze bruin zijn en hun aroma vrijgeven. Roer voortdurend.
    5. Voeg de geroosterde walnoten, de gekookte rijst en dan het citroensap (u hebt het misschien niet allemaal nodig) aan het uienmengsel toe en breng op smaak met peper en zout. Meng goed.
    6. Leg een wijnblad plat op het werkblad en schep er in het midden circa twee lepels van het rijstmengsel op. Plooi het blad met de kant van het steeltje over de vulling en rol het op tot een cilinder. Herhaal dit met de rest van de wijnbladeren en de vulling.
    7. Leg de rolletjes met de naad naar beneden in de stoomkoker en smeer ze bovenaan in met de resterende eetlepel olijfolie. Dek af en stoom de rolletjes 10-15 minuten tot ze kokendheet zijn. Serveer heet of op kamertemperatuur, gegarneerd met de partjes citroen en de takjes verse kruiden.

    Pluspunten

    • Van zilvervliesrijst werd alleen het buitenste omhulsel verwijderd. Het bevat dus nog alle voedingsstoffen die in de kiem en de buitenste laag van de korrel zitten. Rauwe zilvervliesrijst bevat 1,9 g voedingsvezels per 100 g tegenover 0,4 g voedingsvezels per 100 g bij witte rijst. Het bevat ook meer B-vitaminen. * • Walnoten bevatten veel onverzadigde vetzuren, vooral linoleenzuur. Recente studies hebben uitgewezen dat een regelmatige consumptie van walnoten kan helpen beschermen tegen hartaanvallen. * • Rozijnen, krenten en sultanarozijnen zijn gedroogde druiven. Ze bevatten veel suikers, vooral glucose en fructose, en zijn een redelijke bron van ijzer, kalium en voedingsvezels.

    Een variatie

    • Voor gevulde koolrolletjes gebruikt u 12 grote bladeren savooienkool in plaats van wijnbladeren. Blancheer ze 1 minuut in kokend water, spoel ze dan af onder koud stromend water en dep ze droog. Snijd de harde delen weg. Bak de ui en de knoflook zoals in het hoofdrecept, voeg 1 el fijngehakte verse tijm, de geraspte schil van 1 sinaasappel en 50 g fijngesneden gedroogde abrikozen, fijngehakte geroosterde amandelen, de rijst en het sap van ½ sinaasappel toe en breng op smaak met peper en zout naar wens. Rol de vulling in de bladeren zoals in het hoofdrecept. Maak een eenvoudige tomatensaus. Doe 2 eetlepels extra vergine olijfolie, 1 fijngehakte ui en 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g, samen met het sap, in een steelpan en laat 15-20 minuten sudderen, of tot de ui zacht is en de saus dik. Breng op smaak en giet de saus in een diepe schaal. Leg de rolletjes er met de naad naar beneden op en dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de rolletjes in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 25 minuten of tot ze kokendheet zijn.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓ A, B1, C, foliumzuur, calcium, ijzer, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren