Eend met gember en rabarber

    Eend met gember en rabarber

    1keer bewaard
    1uur15min


    Maak dit als eerste!

    Dit smakelijke, bitterzoete mengsel van eend met rabarber en sinaasappelen is een pittige saus die u kunt serveren bij penne of rigatoni. Ze bewijst dat een beperkte portie vlees in combinatie met de juiste pasta de basis kan zijn van een heerlijke saus. Maak dit stijlvolle wokgerecht af met knapperige groene groenten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g eendenborstfilet
    • 400 g penne of andere pasta
    • 1½ zonnebloemolie
    • 1 flinke teen knoflook, uitgeperst
    • 2 el fijngehakte verse gember
    • 225 g rabarber, in schijfjes van 5 mm gesneden
    • 10 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 300 g snijbonen of sperziebonen, in kleine stukjes gesneden
    • 75 g waterkers
    • 4 sinaasappelen, geschild, gehalveerd en in plakjes gesneden
    • peper en zout
    • Marinade
    • fijngeraspte schil en sap van 1 grote sinaasappel
    • 3 el suiker
    • 1 el sojasaus
    • 1½ tl fijngesneden verse gember
    • 8 jeneverbessen, licht geplet
    • 4 zwarte peperkorrels, licht geplet

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Doe de ingrediënten voor de marinade in een pan en breng ze aan de kook. Roer goed, zodat de suiker goed oplost. Giet de marinade in een kom en laat afkoelen terwijl u de eend bereidt.
    2. Verwijder het vel en het zichtbare vet van de eendenborsten. Snijd het vlees in dunne plakjes en snijd de plakjes dan in fijne reepjes. Voeg de reepjes toe aan de marinade en roer tot ze goed zijn bedekt. Dek af en laat op een koele plek ten minste 30 minuten marineren. Roer af en toe door.
    3. Als u klaar bent om te roerbakken, kook de pasta dan 10-12 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking. Laat de pasta goed uitlekken en voeg hem weer toe aan de hete, lege pan. Dek de pan af, haal deze van het vuur en zet opzij.
    4. Laat het vlees uitlekken in een zeef die u boven op een kom zet. Druk alle vloeistof eruit en bewaar deze. Verhit een wok of een grote braadpan op een hoog vuur. Voeg de olie toe. Als ze heet is, voegt u de knoflook en de gember toe en bakt u ze 30 seconden. Voeg het vlees toe en bak het 3-4 minuten of tot het bruin is.
    5. Voeg de rabarber en de lente-uitjes toe. Temper het vuur een beetje en roerbak circa 2 minuten of tot de rabarber zacht en gaar is, maar nog niet uit elkaar valt.
    6. Voeg de bewaarde marinade toe en breng aan de kook, terwijl u even roert. Breng op smaak met peper en zout en haal de pan van het vuur. Voeg alles toe aan de pasta en meng goed. Houd het gerecht goed warm.
    7. Doe vervolgens de bonen in een steelpan met kokend water en kook ze 2 minuten. Laat uitlekken en spoel ze kort onder koud water.
    8. Schik de waterkers op een grote schotel of op borden. Schep er de hete bonen en de schijfjes sinaasappel op. Verdeel het mengsel van vlees en pasta erover en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Vervang voor de verandering het eendenvlees eens een keer door 350 g mager varkensvlees zonder botten, zoals filet. * • Probeer ook eens de overheerlijke com- binatie van magere gerookte ham en tuinbonen in plaats van de eend met snijbonen of sperziebonen. * • Wanneer er geen verse rabarber verkrijgbaar is, kunt u ook pruimen, zonder pitten en in schijfjes gesneden, gebruiken. * • Nectarines, zonder pitten en in schijfjes gesneden, zijn een goed alternatief voor rabarber, vooral als u wat afwisseling wil brengen door de eend te vervangen door magere kip- of kalkoenfilets.

    Pluspunten

    • Door het vel en het zichtbare vet van het eendenvlees te verwijderen, vermindert u de hoeveelheid vetten met tweederde. * • Eendenvlees is een goede bron van verschillende B-vitaminen, maar ook van ijzer en zink. Per 100 g bevat eendenvlees tweemaal zoveel vitamine B1 en B2 en driemaal zoveel ijzer als kippenvlees. * • Rabarber bevat vitamine C, mangaan en kalium. Gebruik uitsluitend de stengels, want de bladeren zijn giftig, ook nadat ze zijn gekookt.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, koper * ✓✓ B12, kalium, selenium, zink * ✓ B1, B2, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren