Eendenborstsalade met bulgur

    Eendenborstsalade met bulgur

    Voeg toe aan favorieten!
    55min


    Maak dit als eerste!

    Het contrast tussen de zoete citrussmaak, de iets bittere sla, de pittige kruiden en de malse eend is een vondst te noemen. Verrassend is ook het vleugje zoetig basilicum. Kumquats zijn een merkwaardig soort vruchtjes; ze worden met schil en al gegeten, en door het pocheren verandert de smaak van bitter in zoet.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 150 g bulgur
    • 4 eendenborstfilets, totaal circa 500 g
    • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
    • 1½ el milde chilipoeder
    • 1½ tl gemalen komijn (djinten)
    • 4 el fijngehakt vers basilicum
    • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel, plus sap van nog twee sinaasappels
    • sap van 1½ citroen
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 16 kumquats
    • 1½ el suiker
    • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 3 el fijngehakte verse koriander
    • 200 g slabladeren
    • 2 tl balsamicoazijn, of naar smaak
    • ¼ komkommer, in kleine blokjes gesneden
    • ½ grote (vlees)tomaat, in kleine blokjes gesneden
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:55min 

    1. Doe de bulgur in een kom en schenk er kokend water op. Laat dit circa een halfuur weken.
    2. Verwijder intussen zonodig vel en vet van de eendenborstfilets, leg ze dan in een kom en voeg de helft van de knoflook, chilipoeder, komijn en basilicum toe, het rasp en het sap van 1 sinaasappel, het sap van een halve citroen en ½ tl van de olijfolie. Meng alles goed en wentel de filets erdoor; laat het mengsel dan intrekken.
    3. Maak in elke kumquat een kleine inkeping (niet doorsnijden). Doe ze in een pan met het sap van 1 sinaasappel, de suiker en 175 ml water. Breng dit aan de kook en laat alles op een matig vuur 15-20 minuten sudderen; draai de kumquats om zodat ze gelijkmatig warm en zacht worden. Het vocht moet voor ongeveer de helft inkoken. Neem de pan van het vuur en laat de kumquats in het vocht afkoelen.
    4. Doe de afgegoten bulgur terug in de kom. Voeg lente-ui, resterende knoflook, chilipoeder, komijn, citroensap en sinaasappelsap toe, 1 el van de resterende olijfolie en de koriander. Breng op smaak met peper en zout.
    5. Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur. Neem de filets uit de marinade en bruineer ze op een hoog vuur in 4-5 minuten; keer ze geregeld om, om aankoeken of aanbranden te voorkomen. Het vlees is nu nog wat rozig van kleur (bak het wat langer als u het doorbakken wilt). Leg het vlees op een snijplank en snijd het, tegen de draad, in dunne plakjes.
    6. Schik de slabladeren en het resterende basilicum op 4 borden en leg hierop telkens 4 kumquats. Sprenkel de resterende ½ el olijfolie erover, de azijn en wat van het kookvocht van de kumquats. Schep op elk bord een portie bulgur en schik de filetplakjes hier omheen. Strooi de blokjes komkommer en tomaat erover en serveer de salade meteen.

    Variaties en tips

    • In plaats van bulgur kunt u quinoa gebruiken, een graansoort uit Peru. Spoel 75 g quinoakorrels goed schoon (de korrels zijn omgeven door een kleverige substantie), strooi ze in een pan en voeg 125 ml kokend water toe, of groentenat van bijvoorbeeld gekookte maïskolven. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en kook alles circa 10 minuten, of totdat de korrels zachter geworden zijn en het vocht hebben opgenomen. Roer los met een vork en verwerk het zoals de bulgur. * • Geef aan de marinade voor de eendenborstfilets een boeiend Noord-Afrikaans tintje. Gebruik daarvoor de genoemde specerijen, 1 tl van gelijke delen gemberpoeder, kaneel, ketoembar en milde kerrie, en verdubbel de hoeveelheid citroensap.

    Pluspunten

    • Sinaasappels en kumquats zijn beide een uitstekende bron van vitamine C. Ze bevatten ook cumarine, dat misschien een bloedverdunnende werking heeft. * • Bulgur is niet alleen een goede, vetarme bron van zetmeelrijke koolhydraten, maar bevat ook redelijk veel B-vitaminen, vooral B1, koper en ijzer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B12, C, ijzer, koper * ✓✓ B2, B6, foliumzuur, niacine, kalium, zink * ✓ A, E, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren