Eendengoulashsoep

    Eendengoulashsoep

    1keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Van eendenbouten kunt u een heerlijk vol smakende goulashsoep maken – met blokjes wortel, knolselderij en paddestoelen en een toef zure room om het áf te maken. Voor een maaltijdsoep kunt u wat aardappelknoedels toevoegen, op smaak gebracht met ui en knoflook (zie ‘Variaties en tips’).

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 3 eendenbouten à circa 375 g, zonder vel
    • 2 el zonnebloemolie
    • 250 ml droge witte wijn
    • 2 uien, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, grofgehakt
    • 2 paprika's, 1 rode en 1 groene, zonder de zaden en in blokjes gesneden
    • 1 grote wortel, in blokjes gesneden
    • 125 g knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
    • 2 el paprikapoeder
    • ¼ tl karwijzaad
    • 1½ el bloem
    • 1 laurierblaadje
    • 900 ml kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • 450 g tomaten, in blokjes gesneden
    • 15 g gemengde gedroogde paddestoelen, goed afgespoeld en in plakjes gesneden
    • 100 g verse paddestoelen, in plakjes gesneden
    • snufje cayennepeper
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • 6 el zure room of Griekse yoghurt
    • fijngehakte peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Bestrooi de eendenbouten met peper en zout. Verhit 1 tl van de olie in een pan met dikke bodem en anti-aanbaklaag en bak de eendenbouten hierin aan beide kanten bruin. Neem ze uit de pan en houd ze apart. Voeg de wijn toe en laat dit circa 5 minuten koken, of totdat het tot ongeveer de helft is ingekookt. Neem de pan van het vuur.
    2. Verhit de resterende olie in een hapjespan. Bak ui en knoflook in circa 5 minuten zacht. Voeg paprika's, wortel en selderij toe en verwarm dit 5 minuten. Roer paprikapoeder en karwijzaad erdoor en verwarm dit circa 2 minuten; roer er de bloem door. Verwarm alles al roerend nog eens 2-3 minuten.
    3. Voeg laurierblad, bouillon, het wijnmengsel, tomaten, paddestoelen, cayennepeper en peterselie toe. Roer goed. Voeg de eendenbouten toe. Breng dit aan de kook, temper het vuur en laat alles met het deksel op de pan circa 1 uur sudderen, of totdat de eend gaar is.
    4. Neem de eendenbouten uit de soep. Haal het vlees van de botten en snijd het in reepjes. Doe het vlees weer in de soep. Breng eventueel nog op smaak.
    5. Schep de soep in 6 kommen. Garneer vlak voor het serveren de soep met een lepel zure room of yoghurt en wat peterselie.

    Pluspunten

    • Tomaten bevatten lycopeen, een carotenoïde die werkzaam is als antioxidant. Recent onderzoek toont aan dat lycopeen kan beschermen tegen blaas- en alvleesklierkanker. * • Wordt voor het bereiden het vel van de eend verwijderd, dan is het vetgehalte ongeveer tweederde lager. * • Eend is een goede bron van veel B-vitaminen en levert ook ijzer en zink. Bij gelijk gewicht bevat het vlees meer dan twee keer zoveel B1 en B2 als kip en drie keer zoveel ijzer.

    Variaties en tips

    • Blancheer voor een goulashsoep met eend en kool 1/2 krop gesneden groene kool in kokend gezouten water tot hij zacht is. Laat de kool goed uitlekken en voeg hem halverwege de kooktijd in stap 3 toe. * • Neem voor de aardappelknoedels in de soep 750 g bloemige aardappelen, eventueel gehalveerd. Kook ze in kokend gezouten water gaar, maar niet papperig. Giet ze af en laat ze wat afkoelen. Schil ze. Pureer ze of rasp ze grof. Voeg 1 losgeklopt ei, 1 el halfvolle melk, 4 el bloem, 4 el couscous, 2 in dunne ringen gesneden bosuitjes, 2 gesnipperde teentjes knoflook en peper en zout naar smaak toe. Maak hier een deeg van. Maak van telkens circa 2 el deeg in totaal 12 stevige balletjes. Breng een pan met water aan de kook. Leg de balletjes er voorzichtig in en laat het water weer aan de kook komen. Temper dan het vuur en laat ze 10-12 minuten sudderen. Neem de knoedels met een schuimspaan uit de pan en laat ze een paar minuten op keukenpapier uitlekken. Voeg aan elke kom soep 2 knoedels toe.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, B12, C * ✓✓ B1, B2, E, foliumzuur, ijzer, koper, zink * ✓ kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren