Eendenterrine met salsa

    Eendenterrine met salsa

    1keer bewaard
    14uur


    Maak dit als eerste!

    De karakteristieke smaak van het eendenvlees in deze terrine wordt perfect aangevuld door het zoetige aroma van prei en de verse sperziebonen. Het gerecht bevat wat eendenvet, maar veel minder dan in traditionele recepten. Deze terrine is in de koelkast vier dagen houdbaar.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 300 g eendenborst zonder bot, niet ontveld
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 400 g prei, in dunne ringen gesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 sinaasappel
    • wat verse laurierblaadjes
    • 50 g sperziebonen, afgehaald
    • 1 el fijngehakte verse tijm
    • 1 el cognac
    • peper en zout
    • schijfjes of partjes sinaasappel om te garneren
    • Gember-pruimensalsa
    • 450 g rijpe pruimen, ontpit en in blokjes gesneden
    • 1 stukje stemgember, in blokjes gesneden
    • 2 el sinaasappelsap
    • vers gemalen nootmuskaat

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 12uur30min  ›  Klaar in:14uur 

    1. Verwijder vel en vet van de eendenborst. Houd 30 g vet achter, gooi de rest van het vet en het vel weg. Snijd het vlees fijn en houd dit apart.
    2. Verhit de olie in een hapjespan op een matig vuur. Roer hier prei en knoflook door en temper het vuur. Laat dit mengsel met het deksel op de pan 20 minuten sudderen.
    3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Bedek de bodem van een cakevorm met vetvrij papier. Rasp de sinaasappelschil fijn en houd dit apart. Schil de sinaasappel en snijd de helft in schijfjes; snijd de andere helft fijn en bewaar dit voor de salsa. Verdeel de laurierblaadjes en schijfjes sinaasappel decoratief over de bodem van de vorm. Zet deze apart.
    4. Breng een pan met water aan de kook. Voeg de bonen toe, breng het water weer aan de kook en blancheer ze 2 minuten. Giet ze af en spoel ze af onder koud water. Dep de bonen droog en zet ze even apart.
    5. Doe eendenvlees, eendenvet, sinaasappelrasp, tijm en cognac in een keukenmachine en maak er een pureeachtige massa van. Voeg vervolgens de prei toe als die gaar is en zet de machine een paar keer kort aan, maar zorg dat de prei niet te fijn wordt. Breng op smaak met wat peper en zout.
    6. Schep de helft van dit mengsel in de cakevorm; zorg dat de schijfjes sinaasappel en de laurierblaadjes netjes blijven liggen. Druk het licht aan en strijk de bovenkant glad. Leg de bonen in één laag in de lengte hierover. Schep het resterende mengsel eroverheen en strijk de bovenkant mooi glad.
    7. Dek de vorm af met folie. Zet hem op een braadslee en giet daar zoveel water bij dat de vorm voor de helft in het water staat. Bak de terrine circa 1½ uur, of totdat het vocht helder is als er een mes in het gerecht wordt gestoken.
    8. Neem de vorm uit de braadslee. Leg een op maat gesneden stuk karton op de terrine en zet er iets zwaars op. Laat het gerecht afkoelen en zet de vorm voor minimaal 12 uur in de koelkast.
    9. Doe voor de salsa pruimen, gember en sinaasappelsap met nootmuskaat naar smaak in een kom. Voeg de achtergehouden stukjes sinaasappel toe. Dek de kom af en zet de salsa tot een kwartier voor het serveren in de koelkast.
    10. Ga met een mes met een rond uiteinde langs de randen van de terrine en stort hem op een schaal. Verwijder het papier. Laat de terrine op kamertemperatuur komen en snijd hem dan in plakjes. Garneer elk plakje met sinaasappel, wat salsa en geroosterd brood of stokbrood.

    Variaties en tips

    • Vervang voor een pikantere salsa de gember door 1 verse rode peper, of een deel daarvan, zonder de zaden en fijngehakt. Voeg in plaats van nootmuskaat vlak voor het serveren 1 el fijngehakte verse koriander toe. * • Een heerlijke citrussalsa, die ook nog eens boordevol vitamine C zit, maakt u door 1 grote grapefruit en 1 grote sinaasappel, geschild en fijngesneden, te mengen met 2 fijngehakte bosuitjes, 1 fijngehakte verse groene peper (zonder zaadjes) en 2 el fijngehakte verse koriander of peterselie. * • Wilt u een kipterrine maken in plaats van een eendenterrine, vervang dan de eendenborst door kipfilet en gebruik 30 g ontbijtspek in plaats van het eendenvet. Deze terrine past uitstekend bij de genoemde citrussalsa.

    Pluspunten

    • De pruimen en het sinaasappelsap in de salsa leveren vitamine C, waardoor het ijzer uit de eend beter wordt opgenomen. * • Deze terrine is een uitstekende bron van vitamine B12, belangrijk voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Hij bevat ook weinig vet, waarvan het meeste onverzadigd is.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ B6, C * ✓ A, B1, foliumzuur, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren