Enchilada's met spinazie en gehakt

    Enchilada's met spinazie en gehakt

    7keer bewaard
    1uur5min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Wat Mexicaanse gerechten zo lekker maakt, is het contrast tussen de salade en de pikante ingrediënten. De enchilada's in dit gerecht worden weliswaar bereid met minder vet dan traditionele enchilada's, maar dankzij het chilipoeder, de komijn en het paprikapoeder in de saus behouden ze hun typische smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 125 g mager varkensgehakt
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 1 el chilipoeder, of naar wens
    • 1 el paprikapoeder
    • 1 tl gemalen komijn
    • 500 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 1½ el masa harina (Mexicaanse maïzena) of 1½ maïstortilla, geroosterd en verkruimeld
    • 2 tl citroen- of limoensap
    • 12 maïstortilla's
    • zout en peper
    • 4 el kwark om te garneren
    • Spinazie-kaasvulling
    • 750 g spinazie
    • ½ tl gemalen komijn
    • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 350 g cottage cheese
    • 30 g mozzarella, in fijne blokjes gesneden
    • 30 g cheddar, geraspt
    • Salade
    • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 4 el fijngesneden verse koriander
    • 1 krop jonge sla, fijngesneden
    • 15 radijsjes, in blokjes gesneden
    • 15 zwarte olijven, ontpit en in schijfjes gesneden
    • 3 tomaten, in blokjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verhit de olie in een grote pan en voeg het varkensgehakt, de ui en de knoflook toe. Stoof al roerend tot de ui een beetje zacht is geworden en het vlees bijna gaar is.
    2. Voeg het chilipoeder, het paprikapoeder en de komijn toe. Stoof alles 1-2 minuten, voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Temper het vuur en laat 10 minuten sudderen.
    3. Meng de masa harina met 4 eetlepels water en klop het geheel tot een smeuïge massa en voeg deze toe aan de saus. U kunt ook de verkruimelde tortilla's door de saus roeren. Breng het geheel al roerend aan de kook, temper vervolgens het vuur en laat 15 minuten sudderen. Voeg het citroen- of het limoensap toe en breng op smaak. De saus moet romig zijn.
    4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Voor de vulling: was de spinazie en doe hem met het aanhangend water in een grote pan; u hoeft geen extra water toe te voegen. Dek af en laat ongeveer 2 minuten koken. Laat uitlekken en afkoelen en druk dan het teveel aan water uit de blaadjes. Snijd ze in grove stukken.
    5. Meng de spinazie met de komijn, de lente-uitjes, de cottage cheese en de helft van de mozzarella en de cheddar. Breng op smaak.
    6. Breng de saus zachtjes aan de kook. Leg een tortilla 30 seconden in de sudderende saus, of tot hij zacht is. (Niet te lang, anders valt hij uit elkaar.) Leg de zacht geworden tortilla op een bord en schep er een beetje spinazievulling op. Rol de tortilla op en leg hem in een diepe ovenschotel van circa 38 × 25 cm. Herhaal dit met de rest van de tortilla's.
    7. Giet de rest van de saus om de rolletjes heen tot ze ongeveer voor eenderde zijn ondergedompeld. Bestrooi met de rest van de mozzarella en de cheddar. Bak 15-20 minuten of tot de enchilada's heet zijn en de kaas is gesmolten.
    8. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de salade. Serveer de enchilada's met de salade erbovenop. Serveer de kwark boven op de enchilada's of apart.

    Variaties en tips

    • Gebruik kleine bloemtortilla's in plaats van maïstortilla's om de enchilada's te maken. * • Gebruik gesneden spinazie uit de diepvries in plaats van verse. Ontdooi daarvoor 500 g spinazie en druk het teveel aan vocht eruit. * • Voor een smeuïgere vulling kunt u ricotta in plaats van cottage cheese gebruiken of de cottage cheese door een zeef wrijven. * • Fijngesneden kool en spruitjes zijn een goed alternatief voor de spinazie in dit gerecht. Snijd 300 g witte of groene kool en 15 spruitjes fijn. Blancheer de groenten 3-4 minuten in kokend water, of tot ze bijna gaar zijn. Laat ze daarna goed uitlekken. * • Vervang het varkensgehakt door kalkoen- of kippengehakt. Gebruik dan 1 el olijfolie om de ui en de knoflook te stoven.

    Pluspunten

    • Spinazie bevat veel ijzer, maar dit wordt niet altijd gemakkelijk door het lichaam opgenomen. De rauwe tomaten en andere groente-ingrediënten in dit gerecht leveren echter vitamine C die de opname van ijzer verbetert.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C, E, calcium, ijzer * ✓✓ B1, B2, B6, niacine, kalium, zink * ✓ koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren