Fazant met prei en linzen

    Fazant met prei en linzen

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur40min


    Maak dit als eerste!

    Fazant bevat weinig vet. Met parmaham voorkomt u dat het vlees uitdroogt en de ham voegt bovendien smaak toe. De prei en linzen vormen een heerlijke aanvulling.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 fazanten, à circa 900 g
    • ½ sinaasappel, gehalveerd
    • 1 ui, in vieren gesneden
    • 4 tl dijonmosterd
    • 4 takjes verse salie
    • 4 plakjes parmaham
    • 225 g Puy-linzen (of gewone bruine linzen)
    • 200 g prei, in ringen gesneden
    • 2 takjes verse tijm
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 75 g gebruiksklare gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
    • 250 ml droge cider
    • 600 ml kippenbouillon, indien nodig wat meer, liefst zelfgemaakte
    • Om te garneren
    • takjes verse tijm en salie
    • 1 sinaasappel, in vieren gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vul beide fazanten met een stuk sinaasappel en 2 stukken ui. Bestrijk de borst van de fazanten elk met 2 tl mosterd en leg er een takje salie op. Wikkel hier 2 plakjes ham om en bind dit vast.
    2. Doe de linzen in een grote ovale ovenschaal, samen met de prei, de resterende 2 takjes salie, de tijm, knoflook en abrikozen. Leg hier de fazanten op, giet er de cider over en 300 ml van de bouillon. Zet de schotel voor 40 minuten in de oven.
    3. Breng de resterende bouillon aan de kook en giet dit over de fazanten. Braad ze nog eens 30-40 minuten in de oven, afgedekt met folie, om te voorkomen dat de ham uitdroogt.
    4. Neem de fazanten uit de schaal en controleer of ze gaar zijn door met een scherp mes in een poot een inkeping te maken. Het sap dat vrijkomt moet helder zijn; braad ze eventueel wat langer. Houd de fazanten apart terwijl u de linzen verder bereidt.
    5. Roer het linzenmengsel door. Als het wat droog lijkt, voeg dan maximaal 150 ml warme bouillon toe. Laat vervolgens de linzen in de oven in 10-15 minuten helemaal gaarkoken.
    6. Snijd het vlees voor en leg het op een bedje van linzen, gegarneerd met takjes tijm en salie en enkele partjes sinaasappel.

    Variaties en tips

    • Gebruik 4 plakjes ontbijtspek in plaats van parmaham. * • Voor een wat traditioneler gebraden fazant bereidt u de fazanten voor als boven omschreven, maar zonder de salie. Doe de fazanten in een ovenschaal. Voeg 12 gepelde sjalotjes en 2 el olijfolie toe. Bereid ze als boven omschreven in 1 uur en 10 minuten. Maak ondertussen een broodsaus: snipper 1 ui en doe dit in een pan met 350 ml halfvolle melk, 6 kruidnagels en 1 laurierblad. Breng dit langzaam aan de kook en laat het circa 20 minuten sudderen, totdat de ui volkomen zacht is. Roer er dan 125 g verse witbroodkruimels door en 1 el fijngehakte verse dragon. Voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer de fazanten ten slotte met de hele sjalotjes en de broodsaus naast het vlees geschept.

    Pluspunten

    • Puy-linzen zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, vooral de oplosbare soort voedingsvezels. Ze leveren, net als andere soorten linzen, ook redelijk wat B-vitaminen en ijzer. * • Gedroogde abrikozen leveren flink wat bètacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A, en ook kalium en oplosbare vezels. Ze zijn bovendien een redelijke bron van ijzer, wat belangrijk is voor vegetariërs, en calcium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, foliumzuur, ijzer, koper, selenium * ✓✓ B1, B2, niacine, kalium, zink * ✓ C, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren