Fazantenbouillon met wilde rijst

    Fazantenbouillon met wilde rijst

    Voeg toe aan favorieten!
    3uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Hebt u een paar fazanten gebraden, dan is het kinderspel om van de karkassen deze heerlijke, voedzame soep te maken. Met smakelijke rijstkorrels, zachte champignons en fijne kruiden hebt u een perfect voorafje bij een lichte hoofdmaaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, in vieren gesneden
    • 1 grote wortel, circa 125 g, in dikke plakjes gesneden
    • 1 stengel bleekselderij, in dikke plakjes gesneden
    • 1 flink takje peterselie
    • 1 takje verse tijm
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 teentjes knoflook, gehalveerd
    • 150 ml rode wijn
    • 2 fazantenkarkassen
    • 50 g wilde rijst, gemengd met zilvervliesrijst
    • 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood
    • 125 g kastanjechampignons, in dunne plakjes gesneden
    • snufje vers gemalen nootmuskaat
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • geraspte schil van 1/2 sinaasappel
    • verse tijmblaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur50min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:3uur 

    1. Verhit 1 el van de olie in een hapjespan en voeg ui, wortel en selderij toe. Bak dit onder af en toe roeren in 5-6 minuten bruin. Maak van peterselie, tijm en laurierblad een bouquet garni en voeg dit toe, samen met de knoflook en rode wijn. Laat alles 1 minuut goed doorkoken.
    2. Snijd al het vlees van de karkassen en houd dit achter. Verdeel de karkassen in stukken en voeg ze samen met 2 liter koud water toe aan de pan. Breng dit aan de kook, temper het vuur en laat het 2 uur sudderen. Zet de bouillon, nadat deze is gezeefd, een nacht in de koelkast.
    3. Schuim het vet van de bouillon af en laat hem dan nog 15-20 minuten goed doorkoken, zodat er nog 1,2 liter resteert. Voeg de rijst en het fazantenvlees toe en roer goed. Temper het vuur en laat alles circa 30 minuten sudderen, of totdat de rijst net gaar is.
    4. Giet ondertussen kokend water over het eekhoorntjesbrood en laat het 20 minuten weken. Neem het uit het water, dep het droog met keukenpapier en hak het fijn. Verhit de resterende 1 el olie in een koekenpan en bak de champignons in circa 3 minuten op een matig vuur licht goudbruin. Voeg het eekhoorntjesbrood toe en verwarm alles ten slotte nog 1 minuut.
    5. Voeg als de rijst zacht is het champignonmengsel toe en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Serveer de soep warm en garneer elke kom met wat geraspte sinaasappelschil en blaadjes tijm.

    Pluspunten

    • Zilvervliesrijst is voorzien van een vliesje, dat van witte rijst verwijderd is. Zilvervliesrijst bevat daarom meer voedingsvezels en B-vitaminen dan witte rijst. * • Paddestoelen bevatten de B-vitaminen B2, niacine en pantotheenzuur en ze leveren kalium en een flinke hoeveelheid koper. * • Wilde rijst is geen echte rijst, maar het zaad van een Noord-Amerikaanse watergrassoort. De korrels zijn glutenvrij en bevatten een redelijke hoeveelheid B-vitaminen, vooral niacine, en voedingsvezels.

    Variaties en tips

    • Voeg voor een variatie met fazant en linzen tegelijk met de wijn voor de fazantenbouillon 1 el gekneusde jeneverbessen toe. Voeg nadat de gezeefde bouillon is ingekookt tot 1,2 liter 50 g groene linzen toe en laat alles circa 30 minuten sudderen, of totdat de linzen net gaar zijn. Voeg dan 12 gekookte, fijngehakte kastanjes toe en 1 fijngesneden prei. Doe het deksel op de pan en laat alles circa 10 minuten sudderen, of totdat de prei zacht wordt. Garneer met blaadjes van de selderij. In tegenstelling tot andere noten bevatten kastanjes veel koolhydraten en weinig vet. * • Het gebruik van gevogeltekarkassen zorgt ervoor dat alle goede eigenschappen van de botten worden benut. Hebt u geen tijd om van de bouillon meteen een soep te maken, laat het mengsel dan inkoken (zie stap 3) en vries het in. Gebruik het dan later als basis voor sauzen of andere soepen.

    Bevat per portie

    ✓✓ E, koper * ✓ B6

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren