Fazantenschotel met bleekselderij

    Fazantenschotel met bleekselderij

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    De saus dankt zijn smaak aan jeneverbessen en sinaasappelen, terwijl walnoten deze winterse stoofschotel knapperig maken. Serveer met een warme puree van worteltjes, pastinaken en aardappelen die ideaal smaakt bij fazant.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 4 fazantenfilets, circa 400 g in totaal
    • 1 ui, fijngesneden
    • 3 appels
    • 2 stengels bleekselderij, overlangs gehalveerd
    • reepje sinaasappelschil
    • sap van 1 sinaasappel
    • 1 tl jeneverbessen, zachtjes geplet
    • 400 ml wild- of kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 100 g walnotenhelften
    • peper en zout
    • Goudgele puree
    • 4 worteltjes, in dobbelsteentjes gesneden
    • 450 g aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
    • 2 grote pastinaken, in dobbelsteentjes gesneden
    • 100 ml halfvolle melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olie in een vuurvaste schotel. Voeg het vlees toe en laat 1-2 minuten bakken op een hoog vuur. Draai het vlees gedurende de braadtijd regelmatig om zodat beide kanten bruinen. Schep het vlees met een schuimspaan uit de schotel en zet opzij.
    2. Voeg de ui toe, temper het vuur en laat 5 minuten zachtjes bakken, of tot hij zacht maar niet bruin is. Schil 2 appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Doe ze in de schotel (bewaar de derde appel voor de garnering). Als de bleekselderij te lang is voor de schotel, snijd die dan dwars door. Voeg vervolgens met de sinaasappelschil en het sap, de jeneverbessen, de bouillon en de walnoten toe aan de schotel. Breng op smaak met zout en peper en breng het geheel op een middelhoog vuur aan de kook.
    3. Doe het vlees weer in de schotel en leg het onder de bleekselderij. Dek de schotel goed af en zet die 20-25 minuten in de oven of tot de fazant heel gaar is. De bleekselderij moet nog een beetje stevig zijn. Laat niet te lang koken, anders wordt de fazant droog en de bleekselderij te zacht.
    4. Maak ondertussen de puree. Doe de groenten in een grote pan en giet er voldoende kokend water over zodat de groenten volledig onder water staan. Voeg zout naar wens toe en breng opnieuw aan de kook. Temper hierna het vuur, dek de pan af en laat het geheel ongeveer 20 minuten sudderen, of tot de groenten gaar zijn.
    5. Laat de gekookte groenten uitlekken in een vergiet. Schenk de melk in de pan en zet die op een hoog vuur. Als de melk heet is, haalt u de pan van het vuur en voegt u de groenten weer toe. Pureer de groenten met de melk enigszins en breng dan op smaak. Dek de pan af en houd de puree warm terwijl u de stoofschotel verder afwerkt.
    6. Schep het vlees, de bleekselderij, de appels en walnoten met een schuimspaan in een voorverwarmde schotel. Dek af en houd warm. Verwijder de sinaasappelschil en breng de kookvloeistof op een hoog vuur aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten hard koken, of tot de vloeistof is ingedikt en stroperig is geworden.
    7. Snijd ondertussen de overgebleven appel in vier stukken, verwijder het klokhuis en snijd de stukken in schijfjes. Verdeel de puree over 4 borden en schep de bleekselderij, de appels en de walnoten erover. Snijd de fazant in plakjes en schik de plakjes op de selderij. Proef de saus, breng die eventueel op smaak met zout en peper en schep over de fazant en de selderij. Garneer met de appel en serveer direct.

    Pluspunten

    • Fazant bevat weinig vetten en is een uitstekende bron van ijzer en B-vitaminen. * • Bleekselderij bevat een stof, ftalide genoemd, waarvan wordt gezegd dat het een hoge bloeddruk zou kunnen verlagen.

    Variaties en tips

    • Vervang de fazantenfilets door 1 fazantengebraad en verhoog de bereidingstijd in stap 3 tot 40-45 minuten. Voeg de bleekselderij pas halverwege de bereidingstijd toe. * • Wortelgroenten smaken heerlijk in deze stoofschotel met fazant. Laat de ui, bleekselderij, appels en walnoten weg. Laat in de plaats daarvan in stap 2 100 g sjalotjes bruinen en leg ze aan één kant van de pan. Voeg 200 g jonge prei toe en bak 2 minuten op een hoog vuur. Voeg dan 200 g jonge worteltjes en 200 g pastinaken toe. Voeg het vlees weer toe en handel af zoals in het hoofdrecept. * • Vervang voor de verandering de fazant eens door kipfilets of kalkoenfilets. * • Venkel is een heerlijk alternatief voor de bleekselderij. Snijd 4 knollen overlangs door.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B6, B12, C, fosfor, ijzer * ✓ ✓ A, foliumzuur, kalium, koper, zink * ✓ B1, B2, niacine, calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren