Fetasalade met kikkererwten

    Fetasalade met kikkererwten

    21keer bewaard
    20min


    Maak dit als eerste!

    Griekse feta wordt gemaakt van schapenmelk en heeft een pittige, licht gezouten smaak. In andere landen wordt feta vaak van koeienmelk gemaakt en smaakt dan milder. In deze klassieke mediterrane salade met rijpe tomaten, olijven, komkommer en kikkererwten kunt u beide soorten gebruiken. Serveer met gegrild pitabrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 kroppen bindsla, de blaadjes losgehaald
    • 4 rijpe tomaten, fijngesneden
    • 1 groene paprika, zonder zaden en in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 1 kleine rode ui, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 komkommer, overlangs in vieren en in dobbelsteentjes gesneden
    • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld
    • 60 g ontpitte zwarte olijven, bij voorkeur Griekse Kalamata-olijven
    • 150 g feta, in kleine stukjes gesneden
    • Peterselie-mosterddressing
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1½ el citroensap
    • 1 tl dijonmosterd
    • 3 el verse peterselie, fijngehakt
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Klaar in:20min 

    1. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een grote kom en voeg peper naar wens toe (u hoeft geen zout toe te voegen, want feta smaakt van zichzelf al zout). Meng goed.
    2. Voeg de slablaadjes, tomaten, paprika, ui, komkommer, kikkererwten en olijven toe en roer er voorzichtig door, zodat alles goed is gemengd en bedekt met de dressing.
    3. Strooi de stukjes feta over de salade, meng opnieuw voorzichtig en serveer onmiddellijk.

    Een variatie

    • Maak een salade uit het Midden-Oosten van geitenkaas en linzen. Kook 250 g Puy-linzen 25 minuten in kokend water tot ze gaar zijn, of volg de instructies op de verpakking. Laat uitlekken en iets afkoelen. Voeg dan 6 el basisvinaigrette toe, op smaak gebracht met ½ tl gemalen komijn en 2 el fijngehakte verse koriander. Meng goed. Voeg 1 rode ui, in schijfjes gesneden, 4 fijngesneden pruimtomaten en 1 grote geraspte wortel toe en meng opnieuw. Schep alles op blaadjes bindsla in een kom en verkruimel er 150 g geitenkaas over.

    Pluspunten

    • De Romeinen geloofden dat kikkererwten een sterk afrodisiacum waren en gaven ze aan hengsten om hun prestaties te verbeteren. Hoewel die reputatie vergeten blijkt te zijn, leveren kikkererwten in elk geval redelijke hoeveelheden oplosbare voedingsvezels, ijzer, foliumzuur, vitamine E en mangaan. * • De vitamine C in het citroensap van de dressing helpt bij de opname van ijzer uit de kikkererwten. * • Hoewel feta veel verzadigde vetzuren en zout bevat, heeft het een sterke smaak, zodat u slechts een beetje hoeft te gebruiken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, niacine * ✓✓ B12, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium * ✓ koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren