Filopakketjes met krab

    Filopakketjes met krab

    9keer bewaard
    1uur3min


    Maak dit als eerste!

    Deze oosterse flapjes van krokant, licht filodeeg hebben een vulling van krab, waterkastanjes en maïs, op smaak gebracht met gember. Ze smaken fantastisch en zijn erg gemakkelijk te maken. Voor een feestje kunnen ze van tevoren worden gemaakt en op het laatste moment worden gebakken.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 blik krabbenvlees, circa 170 g, uitgelekt
    • 1 blik waterkastanjes, circa 225 g, uitgelekt en grofgehakt
    • 1 blik maïs, circa 200 g, uitgelekt
    • 4 lente-uitjes, fijngehakt
    • 1 el fijngehakte verse gemberwortel
    • 1 verse rode Spaanse peper, zonder de zaden en fijngehakt
    • 2 el mirin of droge sherry
    • 2 el arachideolie
    • 1 el sesamolie van geroosterd sesamzaad
    • 6 velletjes filodeeg à circa 50 × 30 cm, totaal circa 225 g
    • 1 el sesamzaad
    • zout en peper
    • Om te serveren
    • lente-uitjes
    • zoete chilisaus

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 13min  ›  Klaar in:1uur3min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng krab, waterkastanjes, maïs, lente-ui, gember, rode peper en mirin of sherry in een kom en breng op smaak met peper en zout. Meng arachideolie en sesamolie in een kopje.
    2. Rol de 6 velletjes filodeeg vanaf de korte kant losjes op. Snijd de rol met een scherp mes in 3 gelijke stukken. Bedek 2 van deze rolletjes met plasticfolie, zodat ze niet uitdrogen. Rol het derde rolletje uit, neem er 1 vel af en houd de rest afgedekt apart.
    3. Leg het deegvel plat op een werkvlak, met het korte stuk naar u toe en bestrijk het met wat van het oliemengsel. Schep een volle theelepel van het krabmengsel rechtsonder, iets van de rand af. Vouw het deeg hier diagonaal over. Blijf diagonaal vouwen tot het eind van het deegvel is bereikt en er een mooie driehoek is ontstaan. Leg het pakketje daarna op een bakplaat, met de naad naar beneden.
    4. Verwerk de andere deegvelletjes op dezelfde manier, houd de nog niet gebruikte velletjes telkens goed bedekt, tot al het krabmengsel is gebruikt. (De pakketjes kunnen van tevoren worden gemaakt; bedek de bakplaten met plasticfolie en zet ze in de koelkast. Als de pakketjes erg koud zijn wordt de baktijd iets langer: 15 minuten.)
    5. Bestrijk de bovenkant van de pakketjes licht met het resterende oliemengsel en strooi het sesamzaad erover. Bak ze in 12-13 minuten krokant en goudbruin.
    6. Leg de pakketjes op een rooster en laat ze iets afkoelen. Verwijder ondertussen het groen van de lente-uitjes voor de garnering en maak er ‘kwastjes’ van. Serveer de pakketjes warm, op een plateau, met de uienkwastjes en wat zoete chilisaus.

    Pluspunten

    • Door voor deze pakketjes filodeeg te gebruiken, blijft het vetgehalte laag, omdat maar weinig olie nodig is om de randen te sluiten, de pakketjes een goudbruine kleur te geven en krokant te maken. Ze worden gebakken en niet gefrituurd. * • Gember, zo wordt aangenomen, helpt de spijsvertering en stimuleert de bloedcirculatie. Gember wordt ook als ontsmettingsmiddel gebruikt en geeft verlichting bij verkoudheid, zwangerschapsmisselijkheid en reisziekte.

    Variaties en tips

    • Neem voor garnalenpakketjes 125 g fijngehakte, gekookte en gepelde garnalen in plaats van krabbenvlees. * • Meng voor miniloempia's met een groentevulling 200 g taugé, 1 geraspte wortel, 1 blik bamboescheuten, ongeveer 220 g, uitgelekt en fijngehakt, 4 fijngehakte lente-uitjes en 125 g fijngehakte champignons. Verhit 1 tl arachideolie in een grote pan, voeg 1 el fijngehakte verse gemberwortel toe en 2 uitgeperste teentjes knoflook en roerbak dit 30 seconden. Voeg het groentemengsel toe en roerbak 1 minuut. Sprenkel er 1 el lichte sojasaus over en 1 el mirin of droge sherry, en roerbak 1 minuut. Laat het mengsel afkoelen. Snijd het filodeeg in reepjes. Meng 2 el arachideolie met 1 el sesamolie van geroosterd sesamzaad. Bestrijk een velletje deeg met de olie en schep 1 volle tl vulling in het midden. Vouw de randen naar binnen en rol op tot een soort sigaar. Verwerk de rest van het deeg en de vulling op dezelfde manier. Bak de loempia's zoals is beschreven in het hoofdrecept.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren