Filorolletjes van kip en groente

    Filorolletjes van kip en groente

    3keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Deze rolletjes zijn een prima voorafje. U kunt er ook twee per persoon als lichte maaltijd serveren. De vulling is een kleurrijke mengeling van vetarm kippenvlees en heel veel groenten. Wat gerookte ham en verse kruiden maken de smaak wat uitgesprokener. Bij de rolletjes serveert u een pittige cranberrysaus.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1 grote wortel, circa 100 g, in fijne reepjes gesneden (julienne)
    • 75 g savooienkool, fijngeraspt
    • 2 lente-uitjes, in fijne reepjes gesneden
    • 225 g kippenvlees, fijngemalen
    • 50 g magere gerookte rauwe ham, fijngehakt
    • ½ kleine ui, gesnipperd
    • 2 el verse witbroodkruimels
    • 2 tl gehakte verse salie
    • 2 tl gehakte verse tijm
    • 4 grote vellen filodeeg van circa 46 × 28 cm
    • 2 el olijfolie extra vergine
    • 15 g boter, gesmolten
    • 1 tl sesamzaad
    • peper en zout
    • Pittige cranberrysaus
    • 3 el cranberrysaus
    • 1 el olijfolie extra vergine
    • 1 el rodewijnazijn
    • 1 tl milde mosterd
    • Om te garneren
    • 125 g slamelange

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Blancheer wortel, kool en bosui 1 minuut in kokend water. Giet de groenten af, doe ze in een kom en houd ze onder koud water. Giet ze opnieuw af en dep ze droog met keukenpapier. Doe de groenten in een grote kom, samen met de kip, ham, ui, broodkruimels, kruiden, peper en zout. Meng alles goed en zet de kom apart.
    2. Verwarm de oven voor op 190 °C. Halveer het filodeeg in de lengte en snijd er dan 8 stroken van 36 × 12 cm van. Meng boter en olie tot een goed smeerbare crème.
    3. Bestrijk 1 strook licht met het botermengsel. Leg ⅛ van de vulling aan een uiteinde en maak er een rolletje van. Rol de vulling in het deeg en vouw daarbij de lange kant naar binnen, zodat er een loempiavorm ontstaat. Leg het pakketje op bakpapier en bestrijk het met wat van het botermengsel. Maak de andere 7 pakketjes op dezelfde manier.
    4. Kerf de pakketjes 3 keer diagonaal in. Strooi het sesamzaad erover. Bak ze in circa 30 minuten goudbruin.
    5. Doe intussen alle ingrediënten voor de saus in een afsluitbare pot, voeg peper en zout naar smaak toe en schud goed.
    6. Schik de slabladeren op bordjes, leg op elk bord een filopakketje en sprenkel de saus eromheen.

    Pluspunten

    • In tegenstelling tot bladerdeeg bevat filodeeg heel weinig vet – 100 g filodeeg bevat 2 g vet en 300 kcal. Een zelfde hoeveelheid bladerdeeg bevat 29 g vet en 449 kcal. * • Door het filodeeg met een mengsel van olie en boter te bestrijken blijft het gehalte aan verzadigd vet laag; en door spaarzaam te zijn met vet blijft het totale vetgehalte nog steeds laag. * • Door de royale toevoeging van groenten bevat het gerecht veel vitaminen en voedingsvezels.

    Variaties en tips

    • Gebruik kalkoengehakt in plaats van kip. * • Kook voor Griekse kippakketjes 30 g langkorrelrijst bijna gaar; spoel na het afgieten de rijst onder koud water af. Fruit ondertussen 1 gesnipperde ui 5 minuten in 1 tl olijfolie extra vergine en laat dit afkoelen. Doe rijst en ui in een kom met 225 g fijngemalen kip of kalkoengehakt, 2 el geroosterde pijnpitten, 2 el rozijnen, 2 el fijngehakte verse munt en 2 el fijngehakte verse dille. Voeg peper en zout toe. Meng alles en verdeel het in 8 gelijke porties. Snijd het filodeeg in 8 repen zoals in stap 2. Bestrijk elke reep licht met het botermengsel en leg een portie van de vulling aan een uiteinde. Vouw een punt van het uiteinde naar de lange kant toe, zodat een driehoekje ontstaat en blijf vouwen tot er een pakketje ontstaat in de vorm van een driehoek. Bestrijk alle pakketjes met het botermengsel en strooi er 1 tl maanzaad over. Bak ze 30 minuten. Serveer de driehoekjes op een salade van tomaat en ui: snijd 3 vleestomaten in dikke plakken en verdeel hier 1 in ringen gesneden rode ui, 15 kleine zwarte olijven en 1 el fijngehakte verse dille over. Voeg peper en zout toe en sprenkel er 1 el extra vergine olijfolie over.

    Bevat per rolletje

    ✓ A, B6

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren