Filotaart met spinazie en geitenkaas

    Filotaart met spinazie en geitenkaas

    17keer bewaard
    55min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Spinazie en geitenkaas passen perfect bij deze indrukwekkend uitziende, hartige taart. De kleurige blokjes tomaat en geroosterde pijnboompitten maken het gerecht nog aantrekkelijker. Geef er gekookte nieuwe aardappelen bij en gemengde groenten, zoals kleingesneden wortels en courgettes met verse dragon.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 vellen filodeeg van 30 × 50 cm, totaal circa 60 g
    • 1 eetlepel zonnebloemolie
    • Vulling
    • 30 g pijnboompitten
    • 675 g jonge spinazie, grovere steeltjes verwijderd
    • 200 g zachte geitenkaas
    • 2 tl bloem
    • 2 eieren, losgeklopt
    • ¼ tl vers geraspte nootmuskaat
    • 4 tomaten, totaal circa 300 g, in blokjes gesneden
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster voor de vulling de pijnboompitten in een koekenpan, onderwijl geregeld roerend, in 2-3 minuten goudbruin. Neem uit de pan en houd apart.
    2. Doe de helft van de spinazie in de pan met alleen het aanhangende water. Laat met het deksel erop in 3-4 minuten slinken. Laat de spinazie in een vergiet uitlekken en kook de rest. Knijp overtollig vocht eruit en snijd de spinazie grof.
    3. Doe de kaas in een kom en strooi de bloem erover; klop er dan geleidelijk de eieren door. Roer de spinazie, pijnboompitten en nootmuskaat erdoor en breng op smaak met peper en zout.
    4. Schep de helft van het spinaziemengsel in een circa 5 cm diepe ovenschaal van 1,4 liter. Verdeel hierover de tomaten en dan de rest van het spinaziemengsel.
    5. Snijd de vellen filodeeg elk in acht vierkantjes van 12,5 × 12,5 cm; overtollig deeg wordt niet gebruikt. Bestrijk de vierkantjes met olie, kreuk ze licht en leg ze met de ingevette kant boven op de vulling. Bak de taart 25-30 minuten, laat de vulling niet helemaal stevig worden maar de korst wel goudbruin en krokant. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Vervang voor een vetarmere versie de geitenkaas door kwark of ricotta. * • Rooster voor een taart met pompoen en cashewnoten 30 g cashewnoten en hak ze daarna grof. Stoom 1 kleine in blokjes van 1 cm gesneden pompoen, circa 600 g, in 6-7 minuten beetgaar. Meng 200 g kwark met 2 los- geklopte eieren, voeg pompoen, cashewnoten, 1 grofgeraspte wortel en 25 g pompoenpitten toe. Breng op smaak met zout en peper en meng alles goed. Schep in een licht ingevette ovenschaal, leg het filodeeg erop en bak zoals in het hoofdrecept.

    Pluspunten

    • Spinazie bevat veel antioxidanten, waaronder de vitaminen C en E en bètacaroteen. Zij verkleinen de kans op kanker. Het bètacaroteengehalte is 6 keer hoger dan dat van broccoli. * • Pijnboompitten, ook kortweg pijnpitten genoemd, zijn een goede bron van vitamine E en kalium. Hoewel ze voor ons betrekkelijk nieuw zijn, blijkt uit overblijfselen van nederzettingen dat de Romeinen de pijnboompit al in hun eetpatroon hadden opgenomen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C, E, foliumzuur, calcium * ✓✓ B2, niacine, ijzer, kalium, zink * ✓ B1, B6, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Ik heb een variatie gemaakt met 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 rode paprika, 200 gr. champions en een theelepel kerrie ipv. nootmuskaat, de rest ongewijzigd. Heel erg lekker - 24 jun 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren