Flensjes met zoetzure kip

    Flensjes met zoetzure kip

    Voeg toe aan favorieten!
    55min


    Maak dit als eerste!

    Een variatie op de traditionele Chinese zoetzure kip uit de wok. In deze versie worden courgette en taugé toegevoegd, waarna het geheel in mooie dunne flensjes wordt verpakt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Flensjesbeslag
    • 125 g bloem
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 200 ml halfvolle melk
    • Kipvulling
    • 450 g kipfilet
    • 2 el tomatenpuree
    • 3 el zonnebloemolie
    • geraspte schil en sap van 1 citroen
    • 1 tl natuurazijn
    • 1 el bruine suiker
    • 2 tl honing
    • 1 ui, gehalveerd en in ringen gesneden
    • 1 courgette, in juliennereepjes van 5 cm
    • 225 g taugé
    • 1 tl sesamzaad
    • 2 el sojasaus
    • sojasaus om te serveren
    • peper en zout
    • lente-ui om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:55min 

    1. Zeef de bloem voor het beslag in een kom en voeg wat peper en zout toe. Maak een kuiltje in het midden. Meng eieren, melk en 100 ml water en giet dit in het kuiltje en klop tot een glad beslag. Laat dit afgedekt staan.
    2. Snijd de kip in lange, dunne repen. Meng tomatenpuree, 1 el van de olie, citroenrasp en -sap, azijn, suiker en honing in een kom. Wentel de kipreepjes door deze zoetzure saus.
    3. Verwarm een wok of koekenpan en voeg 1 el van de olie toe. Roerbak de ui hierin in circa 5 minuten zacht. Roerbak de courgette 3 minuten. Neem de groenten met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.
    4. Verwarm de wok opnieuw en roerbak het kipmengsel hierin in circa 3-4 minuten gaar. Doe de groenten erbij. Meng alles, neem de pan van het vuur en zet hem apart.
    5. Verwarm een koekenpan met een diameter van 20 cm, liefst met antiaanbaklaag. Wrijf met een stuk keukenpapier wat van de olie over de bodem. Giet wat beslag in de pan en verdeel het gelijkmatig door de pan te draaien; schenk overtollig beslag terug in de kom. Bak het flensje op een matig vuur 2 minuten en draai het om, bak de andere kant circa 30 seconden. Leg het flensje op een bord en leg er een stuk vetvrij papier op. Maak op deze manier 8 flensjes en stapel ze op elkaar, met papier ertussen. Houd ze warm boven een pan kokend water, die is afgedekt met folie.
    6. Warm de vulling op. Voeg taugé, sesamzaad en sojasaus toe en roerbak alles in ongeveer 1-2 minuten warm. Vul de flensjes, vouw ze tot kwarten en garneer met lente-ui. Geef er de extra sojasaus bij.

    Variaties en tips

    • Voeg voor wat meer smaak ½ tl vijfkruidenpoeder toe aan de bloem voor het beslag. * • Voeg voor nog wat pittigere flensjes 1 tl milde chilipoeder toe aan de bloem voor het beslag. De zoetzure saus vervalt dan: roerbak de ui in 1 el zonnebloemolie met 1 in dunne reepjes gesneden gele paprika en 100 g in de lengte gehalveerde babymaïskolfjes. Neem de groenten met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart. Verhit opnieuw 1 el olie in de pan en roerbak de kipreepjes hierin. Voeg de gebakken ui, paprika en maïs weer toe. Voeg dan nog 125 g geschaafde Chinese kool toe, 1 el zoete chilisaus en 1½ tl sesamolie en roerbak dit 1-2 minuten. (Roerbak voor een nog pittigere versie 1 verse, in ringetjes gesneden rode peper zonder de zaden door het paprikamengsel.)

    Pluspunten

    • Taugé bevat, net als andere kiemgroenten, veel B-vitaminen en vitamine C. Hoewel er wat van de vitamine C verloren gaat tijdens het koken, is het gehalte nog steeds aanzienlijk. * • Eieren bevatten redelijk veel eiwit en ijzer. De vitamine C in de taugé, citroen en courgette helpt het lichaam om het ijzer op te nemen. Dit mineraal is belangrijk om bloedarmoede te voorkomen, een verschijnsel dat in ons land vaak voorkomt, vooral bij vrouwen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6 * ✓✓ B12, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer, koper * ✓ A, B1, B2, calcium, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren