Forel met sperziebonen en pesto

    Forel met sperziebonen en pesto

    3keer bewaard
    25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze stoofschotel is eenvoudig en toch stijlvol. Het gerecht is gebaseerd op een ongewone, maar complementaire mix van ingrediënten met een schitterend resultaat. Serveer met aardappelpuree of gekookte nieuwe aardappelen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 forelfilets, à circa 100 g
    • 4 takjes verse dille
    • 250 g sperziebonen, gehalveerd
    • 2 el kappertjes
    • 200 ml droge witte wijn
    • 300 ml hete visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 4 tl bloem
    • 2 tl pesto
    • peper en zout
    • takjes verse dille om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Controleer of er graten in de vis zitten door met uw vingers over de filets te wrijven (indien nodig kunt u graten met een pincet verwijderen). Leg de filets met het vel naar beneden op het werkblad en breng ze op smaak. Trek de blaadjes van de takjes dille en strooi ze over de vis. Rol de filets van de staart naar de kop op, met het vel naar buiten, en leg ze opzij.
    2. Doe de bonen in een grote, diepe pan. Een braadpan of een sauteerpan met een deksel is ideaal, maar u kunt ook een vuurvaste schotel gebruiken. Schik de rolletjes vis boven op de bonen. Bestrooi ze met de kappertjes en schenk de wijn en de visbouillon erbij. Breng de vloeistof bijna aan de kook, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat het geheel gedurende 12-15 minuten sudderen of tot de vis en de bonen net gaar zijn.
    3. Meng de bloem en pesto tot een smeuïge pasta. Schep de rolletjes vis en de bonen met een schuimspaan op warme borden. Breng de kookvloeistof aan de kook. Voeg de helft van de pesto-bloempasta toe en klop tot ze goed zijn gemengd met de saus. Voeg dan de rest van de pasta toe. Laat gedurende 2-3 minuten koken, terwijl u blijft kloppen, of tot de saus een beetje dikker is geworden.
    4. Proef de saus en breng die indien nodig op smaak. Schep de saus dan over de vis en de bonen. Garneer met de takjes dille en serveer direct.

    Pluspunten

    • Forel is een vette vis, rijk aan omega-3-vetzuren, die het risico op hartaanvallen en beroerten verkleinen, ten eerste omdat ze het bloed verdunnen en zo de kans op klontering verkleinen, ten tweede omdat ze de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen en ten derde omdat ze de spieren in de aderwanden ontspannen, zodat de bloedsomloop verbetert. Omega-3-vetzuren hebben ook een goed ontstekingswerend effect, dat rheumatoïde artritis en de huidaandoening psoriasis zou kunnen verhelpen. Andere studies tonen aan dat omega-3-vetzuren de huid beschermen tegen schade door ultraviolette straling en tegen huidkanker.

    Variaties en tips

    • U kunt de stoofschotel ook in een oven van 200 °C bereiden. Gebruik een vuurvaste schotel in plaats van een pan en zet het gerecht ongeveer 20 minuten in de oven. * • Venkel smaakt goed bij bonen. Halveer een venkelknol, snijd die in schijfjes en leg die in de schotel voor u de bonen toevoegt. U kunt ook kappertjesbessen gebruiken in plaats van kappertjes. Die zijn een beetje groter en lijken op kleine groene olijven. Ze smaken sterker en passen goed bij venkel en vis. * • Pas de keuze van de kruiden aan uw eigen smaak aan. Probeer bijvoorbeeld peterselie, kervel, bieslook of dragon, of combineer ze. * • U kunt de pasta van bloem en pesto om de saus te verdikken vervangen door beurre manié, gemaakt met 4 theelepels bloem en 20 g boter. Voeg nog extra fijngehakte verse kruiden toe voor het serveren. * • Voor forel met prei en tijm brengt u de visrolletjes op smaak met verse blaadjes tijm in plaats van met dille. Verhit de wijn en de bouillon in de stoofschotel, voeg 250 g fijngesneden prei toe en 100 g fijngesneden bleekselderij. Leg de forel boven op de groenten, dek de pan af en laat 12-15 minuten sudderen. Haal de vis en de groenten uit de pan. Maak de saus dikker met beurre manié (zie links) en voeg 2 tomaten, geschild en fijngesneden, toe en giet dan de saus over de vis.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B12, ijzer * ✓ foliumzuur, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Heel erg lekker! (Voor mij) geen voor de hand liggende combinatie, maar o zo geslaagd. Ik heb de boontjes vooraf gestoomd en samen met wat uitjes afgebakken, in een ovenschaal gelegd met de vis rauw erop. Dan de wijnsaus (licht ingebonden) erover, 20tal minuutjes in de oven. En daarna de pestosaus erover. Heerlijk, en makkelijk!! Dank je wel! - 09 jan 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren