Fruitige fetasalade

    Fruitige fetasalade

    1keer bewaard
    1uur50min


    Maak dit als eerste!

    We hebben het klassieke voorgerecht ‘meloen met parmaham’ in een nieuw jasje gestoken, door er feta, kerstomaten, komkommer en sinaasappelen aan toe te voegen. Serveer als lunch met warm ciabattabrood om de sappen te absorberen, of als voorgerecht voor 6 personen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 sinaasappelen
    • ½ suikermeloen, geschild, zonder de zaden en in schijfjes gesneden
    • 125 g kerstomaten, gehalveerd
    • 75 g ontpitte, zwarte olijven
    • ½ kleine komkommer, in blokjes gesneden
    • 4 lente-uien, in dunne schijfjes gesneden
    • 6 plakjes parmaham, circa 75 g in totaal, al het vet verwijderd en in reepjes gesneden
    • 100 g feta, in grove stukken verkruimeld
    • Sinaasappel-basilicumdressing
    • ½ tl geraspte sinaasappelschil
    • 4 el sinaasappelsap
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1tl sesamzaadolie
    • 6 verse blaadjes basilicum, in stukken gescheurd
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur25min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Maak eerst de dressing. Meng de sinaasappelschil en het sinaasappelsap met de olijfolie, de sesamzaadolie en het basilicum in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout.
    2. Verwijder met een scherp mes de schil en de witte kern van de sinaasappelen. Houd ze boven de kom met de dressing om het sap op te vangen en maak het vruchtvlees los van de vliezen. Voeg het vruchtvlees toe aan de kom.
    3. Voeg de meloen, de tomaten, de olijven, de komkommer, de lente-uien en de parmaham toe. Meng alles goed door elkaar. Strooi ten slotte de feta erover en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor een salade met meloen, verse ananas en cottage cheese mengt u de meloen, de tomaten en de komkommer met ½ ananas, geschild en in stukken gesneden, en 3 sjalotten, in dunne schijfjes gesneden. Maak een limoendressing door ½ tl geraspte limoenschil te mengen met 2 el limoensap, 2 el zonnebloemolie en 1 tl vloeibare honing. Breng op smaak. Roer de dressing door het meloenmengsel en schep het op 4 borden. Schep 75 g cottage cheese op de salade en bestrooi met 50 g geroosterde en fijngesneden macadamianoten. Garneer met kleine takjes waterkers. * • Vervang de parmaham door serranoham uit Spanje of gerookte Zwarte-Woudham. * • De suikermeloen kunt u ook vervangen door ogenmeloen of charentaismeloen of door een stuk watermeloen.

    Pluspunten

    • Feta bevat veel vet en zout, maar het is ook een uitstekende bron van calcium en aangezien het een sterke smaak heeft, hebt u er niet veel van nodig. De calcium die in zuivelproducten zit wordt bovendien door het lichaam beter opgenomen dan calcium uit andere voedingsmiddelen. * • Veel mensen drinken veel te weinig water of andere vloeistoffen. Het eten van voedingsmiddelen die veel water bevatten, zoals meloen en komkommer, is een gemakkelijke manier om de vochtopname te verhogen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B6, B12, calcium * ✓ A, B1, E, foliumzuur, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren