Fruitige groentemuffins

    Fruitige groentemuffins

    7keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Niet alleen geven de geraspte groenten en het gedroogde fruit deze muffins meer voedingswaarde en smaak, ze maken ze ook heerlijk zacht. Anders dan de muffins die we van de bakker kennen zijn deze niet zoet. Ideaal dus om mee te nemen als lunch of tussendoortje, maar ook heerlijk als ontbijt of bij de koffie.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 125 g zelfrijzende witte bloem
    • 125 g zelfrijzende volkorenbloem
    • 2 tl gemalen kaneel
    • 175 g fijne suiker
    • 50 g gedroogd gemengd fruit of rozijnen
    • 125 g worteltjes, fijngeraspt
    • 125 g courgettes, fijngeraspt
    • 125 ml zonnebloemolie
    • 3 eieren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet 12 muffinvormpjes in (los of op een muffinplaat) of bedek ze met bakpapier. De vormpjes moeten circa 3-3,5 cm diep zijn.
    2. Zeef de twee soorten bloem, de kaneel en de suiker boven een kom en voeg ook zemelen uit de zeef toe. Voeg het gedroogd fruit of de rozijnen toe en maak in het midden een kuiltje.
    3. Meng in een andere kom de worteltjes, de courgettes, de olie en de eieren. Giet dit mengsel in het kuiltje in het bloemmengsel en roer tot alles goed is gemengd, maar hier en daar nog droge bloem zichtbaar is.
    4. Vul de vormpjes voor tweederde met deeg. Bak de muffins vervolgens 20-25 minuten of tot ze goed zijn gerezen, vooral in het midden, en terugveren als u er op drukt. Leg ze op een taartrooster om af te koelen.
    5. Serveer de muffins warm of op kamertemperatuur. Ze smaken het beste op de dag zelf, maar in een luchtdichte doos zijn ze tot 2 dagen houdbaar. In de diepvries zijn ze tot 3 maanden houdbaar.

    Variaties en tips

    • Vervang de worteltjes door fijngeraspte pastinaak en de geraspte schil van 1 citroen of sinaasappel. * • Kinderen houden van chocolademuffins. Maak een heerlijk smeuïge versie met courgette. Zeef daarvoor 200 g zelfrijzende bloem, 175 g fijne suiker, 50 g cacaopoeder en ½ tl zout in een grote kom. Rasp 250 g courgettes in een andere kom en roer er 125 ml zonnebloemolie, 3 eieren en 2 tl vanille-extract door. Roer het courgettemengsel door het bloemmengsel tot alles goed is gemengd. Bak de muffins zoals in het hoofdrecept.

    Pluspunten

    • Het gedroogd fruit in de muffins levert ijzer. Voor een gezond ontbijt kunt u sinaasappelsap drinken bij de muffins, de vitamine C uit het sap helpt het lichaam bij het absorberen van het ijzer uit het fruit. * • Door volkorenbloem te mengen met witte bloem verhoogt u de hoeveelheid voedingsvezels zonder het gebak te zwaar te maken.

    Bevat per muffin

    ✓ A, B1, B12, niacine

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren