Fruitige lamsburgers

    Fruitige lamsburgers

    1keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Het voordeel van het zelf maken van burgers is dat je weet wat erin zit. Ze zien er ook beter uit dan kant-en-klare burgers, smaken lekkerder en zijn gezonder. De saus met sinaasappelen en frambozen geeft deze sappige lamsburgers een heerlijke smaak en veel vitaminen. Serveer met groene of gemengde sla.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g mager lamsgehakt
    • 1 wortel, circa 125 g, geraspt
    • 1 kleine ui, fijngesnipperd
    • 50 g verse volkorenbroodkruimels
    • snufje vers gemalen nootmuskaat
    • 2 tl verse tijmblaadjes of 1 tl gedroogde tijm
    • peper en zout
    • 1 groot ei, geklutst
    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 4 zachte volkorenbroodjes, circa 50 g elk
    • fijngescheurde sla om te garneren
    • Sinaasappel-frambozensaus
    • 1 sinaasappel
    • 100 g verse of ontdooide frambozen
    • 2 tl rietsuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de grill voor. Doe het lamsgehakt in een grote kom. Voeg de wortel, de ui, de broodkruimels, de nootmuskaat en de tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Meng het geheel met een lepel door elkaar. Doe dan het ei erbij en kneed het gehakt losjes, met de hand, tot een goed samenhangend mengsel.
    2. Verdeel het mengsel in 4 porties en maak van elke portie een burger met een diameter van ongeveer 10-12 cm, of ongeveer 2,5 cm breder dan de broodjes. Bestrijk de burgers aan beide kanten met de olie en leg ze dan in de grillpan. Bak ze 4-5 minuten aan elke kant, afhankelijk van de dikte.
    3. Maak ondertussen de saus klaar. Verwijder de schil en de witte kern van de sinaasappel met een scherp mes. Houd de sinaasappel boven een kom om het sap op te vangen en maak het vruchtvlees los van de vliezen. Snijd het vruchtvlees dan in stukken en doe ze in de kom met het sap. Voeg de frambozen en de suiker toe en maak het fruit voorzichtig fijn met een vork.
    4. Snijd de broodjes open en leg ze even onder de grill. Leg vervolgens tussen elk broodje een lamsburger en garneer met een beetje sla en een schep van de saus. Serveer de rest van de saus apart in een schaaltje erbij.

    Een variatie

    • Maak kalkoenburgers met een saus van sinaasappelen en zomervruchten. Gebruik kalkoengehakt in plaats van lamsgehakt en vervang de nootmuskaat en de tijm door de schil van ½ citroen en 4 el fijngehakte peterselie. Laat de broodkruimels weg. Serveer deze burgers met geroosterde sesambroodjes, rucola en een saus gemaakt van 100 g zomervruchten uit de diepvries die u 3 minuten laat sudderen of tot ze zijn ontdooid, 1 el fijne suiker en de fijngesneden sinaasappel.

    Pluspunten

    • Hoewel lamsvlees nog steeds een van de vetste vleessoorten is, is de hoeveelheid vet gedurende de laatste 20 jaren sterk verminderd dankzij nieuwe fok-, voeder- en slachtmethodes. Bovendien bestaat het vet in lam grotendeels uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. * • Door volkorenbroodjes te gebruiken in plaats van witte broodjes, wordt de hoeveelheid voedingsvezels bijna twee keer zo groot. Deze broodjes bevatten bovendien B-vitaminen, ijzer en calcium. * • De vruchtensaus levert beschermende antioxidanten. Ze bevat bovendien kalium en voedingsvezels, vooral dankzij de frambozen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ B1, B6, C, niacine, ijzer, koper, selenium, zink * ✓ B2, foliumzuur, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren