Fruitige moutbroodjes

    Fruitige moutbroodjes

    1keer bewaard
    15min


    Maak dit als eerste!

    Hebt u genoeg van ontbijtgranen? Probeer dan dit vitaminerijke, fruitige alternatief: geroosterde sneetjes moutbrood, belegd met zachte kaas met sinaasappelsmaak en plakjes aardbeien en bananen. Afhankelijk van de vorm van het brood, verdeelt u het in 8 grotere of 12 kleinere sneetjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 g saint moret kaas
    • geraspte schil en sap van 1 kleine sinaasappel
    • 2 bananen
    • 225 g aardbeien, in schijfjes gesneden
    • 1 moutbrood met fruit, circa 250 g, in sneetjes
    • bruine basterdsuiker of rietsuiker om te bestrooien (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:15min 

    1. Verwarm de grill voor. Meng de zachte kaas met de helft van de sinaasappelschil. Snijd de bananen in schijfjes en meng ze met het sinaasappelsap en de schijfjes aardbeien.
    2. Rooster de sneetjes brood onder de hete grill gedurende 2 minuten aan elke kant of tot ze lichtbruin zijn. Besmeer ze met de kaas en schik de schijfjes banaan en aardbei erbovenop. Bestrooi elk sneetje brood desgewenst met een beetje van de suiker, en verdeel er dan de rest van de sinaasappelschil over. Serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Dit kaas-fruitmengsel smaakt ook heerlijk op geroosterd rozijnenbrood of grof volkorenbrood. Aangezien deze broden doorgaans groter en hoger zijn, moet u de hoeveelheid zachte kaas verhogen tot 175 g en een beetje meer sinaasappelschil gebruiken. * • Voor broodjes met ham en tomaten roostert u 4 sneetjes mout- of pompoenbrood en besmeert u ze met 85 g kruidenkaas, desgewenst met knoflook. Leg er 100 g kerstomaten, in vieren gesneden, en 100 g ham, in flinterdunne plakjes gesneden, bovenop. De tomaten kunt u desgewenst nog vervangen door fijngesneden papaja. * • Voor een natuurlijk gezoet, vetvrij beleg met dadels en sinaasappelen kookt u 250 g ontpitte dadels in 450 ml sinaasappelsap, of in een mengsel van sinaasappelsap en water, in een afgedekte steelpan gedurende 10 minuten of tot de dadels zacht zijn. Laat ze afkoelen, pureer ze in een keukenmachine of met een mixer tot ze zacht zijn, of plet ze met een vork. Smeer de puree op geroosterd rozijnenbrood en leg er de schijfjes banaan bovenop. Eventuele restjes van de dadelpuree kunt u in een afgedekte pot bewaren in de koelkast gedurende 1 week.

    Pluspunten

    • Ontbijtgranen met veel voedingsvezels vormen een van de gezondste keuzes voor het ontbijt. Na een tijdje hebben de meeste mensen echter wel eens zin in iets anders. Dan zijn deze broodjes een welkom alternatief. De bananen leveren voedingsvezels en kalium, de aardbeien en het sinaasappelsap leveren vitamine C, de kaas levert calcium en vitamine B2 en B12 en het brood levert koolhydraten. * • Steeds meer supermarkten verkopen specialere soorten brood, met granen, noten en zaden. Deze smaken niet alleen bijzonder goed, ze bevatten ook meer voedingsvezels dan gewoon brood.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B1, B6 * ✓ B12, niacine, calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren