Garnalencouscous met filokroon

    Garnalencouscous met filokroon

    4keer bewaard
    1uur5min


    Maak dit als eerste!

    Met dit gerecht zult u indruk maken op uw gasten. De vulling bestaat uit couscous, die dankzij de saffraan prachtig goudkleurig is geworden, en uit garnalen, tomaten, erwten, lente-uitjes en koriander. De rucola zorgt voor een mooi contrast. Serveer als hoofdgerecht of als onderdeel van een buffet.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 7 vellen filodeeg van 30 × 50 cm, totaal circa 210 g
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el sesamzaad
    • Couscousvulling
    • 300 g couscous
    • wat saffraandraadjes
    • 1 tl harissa
    • 500 ml kokendhete bouillon
    • 100 g diepvrieserwtjes
    • 250 g gare, gepelde scampi
    • 200 g tomaten, ontveld, van zaad ontdaan en fijngesneden
    • 3 lente-uitjes, fijngesneden
    • 20 g verse koriander, fijngehakt
    • geraspte schil en sap van 1 citroen
    • 50 g rucola
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Maak eerst de vulling. Doe de couscous in een kom. Voeg saffraan en harissa toe aan de kokende bouillon en schenk die over de couscous. Roer door en laat 10 minuten intrekken. Alle bouillon moet worden opgenomen.
    2. Kook ondertussen de erwten 4-5 minuten in kokend water of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af. Verwarm de oven voor op 190 °C.
    3. Wrijf de couscous met uw vingers los. Voeg de erwten, scampi, tomaten, lente-uitjes koriander en geraspte citroenschil en -sap toe. Meng goed en breng vervolgens op smaak met peper en zout.
    4. Leg een vel filodeeg in de breedte voor u. (Houd de rest van de filovellen afgedekt, om op die manier uitdrogen te voorkomen.) Bestrijk licht met olijfolie. Leg hierop een tweede vel, zodanig dat de lange kant zo'n 20 cm uitsteekt. Bestrijk dit vel ook licht met olijfolie.
    5. Leg aan de rechterkant van de eerste 2 vellen een derde vel, zodanig dat de lange kant zo'n 17,5 cm uitsteekt, zodat een rechthoek van ongeveer 67,5 × 50 cm ontstaat. Bestrijk dit vel ook licht met olie. Herhaal dit met nog 3 vellen, zodat de rechthoek de dubbele dikte krijgt.
    6. Schik de rucola langs een lange kant van de rechthoek. Verdeel hierover het couscousmengsel. Bestrijk de randen met olie en rol voorzichtig op, zodat een langwerpige rol ontstaat. Leg de rol voorzichtig op een bakplaat met antiaanbaklaag en vouw de uiteinden naar elkaar toe zodat een cirkel ontstaat. Verbind de uiteinden. Bestrijk de deegring licht met olie.
    7. Snijd het resterende vel filodeeg in reepjes, kreukel ze licht en leg ze op de ring. Bestrijk met de resterende olie en bestrooi met sesamzaad. Bak in circa 20 minuten goudbruin.

    Variatie

    • Maak een strudel met bulgur en gerookte forel. Week 300 g bulgur 30 minuten in 600 ml kokende groentebouillon, waaraan de harissa is toegevoegd. Giet eventueel resterend vocht goed af en roer de tomaten en geraspte citroenschil en -sap erdoor (de erwten, garnalen en lente-uitjes vervallen). Voeg 20 g fijngehakte peterselie en 20 g fijngeknipt bieslook toe en spatel er 200 g gerookte forelfilet door. Verdeel in plaats van rucola 85 g grofgesneden waterkers op het rechthoekig filodeeg. Schep hierop de bulgurvulling. Vouw de korte kanten naar binnen en rol op. Leg diagonaal op een bakplaat, zonder er een cirkel van te maken, en leg de gekreukelde filoreepjes er bovenop. Bestrijk met olie, bestrooi met sesamzaad en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Couscous is in veel Noord-Afrikaanse landen het hoofdvoedsel. Het is gemaakt van griesmeel en is door het gehalte aan zetmeelrijke koolhydraten dan ook een goed alternatief voor rijst, pasta of aardappelen. * • Filodeeg bevat minder vet dan de meeste andere deegsoorten, vooral bladerdeeg, en het resultaat is altijd indrukwekkend. * • Zowel garnalen als sesamzaad leveren flink wat calcium, belangrijk om de botten gezond en sterk te houden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓ B1, Cf, niacine, calcium, ijzer, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren