Garnalengumbo

    Garnalengumbo

    18keer bewaard
    1uur5min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze garnalengumbo laat u kennismaken met de heerlijke cajunkeuken. Gumbo is een dikke, kruidige kruising tussen een soep en een stoofschotel, gemaakt van paprika's, tomaten, okra, kruiden en garnalen. Serveer de gumbo met gestoomde rijst of knapperig brood, zodat u ook ten volle kunt genieten van de heerlijke saus.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 2 uien, fijngesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en fijngesneden
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 75 g plakjes mager gerookt spek, zonder vet en in blokjes gesneden
    • 1 el bloem
    • 1 el paprikapoeder
    • 1 l visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 1 tl fijngehakte verse tijm
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 225 g
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 tl worcestersaus
    • tabasco naar wens
    • 100 g okra, in plakjes gesneden
    • 350 g gepelde rauwe garnalen
    • 50 g dunne sperziebonen, in hapklare stukken gesneden
    • peper en zout
    • 3 lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden, om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verhit de olie in een grote steelpan, voeg de uien, de paprika en de bleekselderij toe en bak alles 5-6 minuten of tot het lichtbruin is. Voeg de knoflook en het spek toe en laat nog 3-4 minuten bakken. Doe de bloem erbij, verhoog het vuur een beetje en laat 2 minuten al roerend bakken. Voeg het paprikapoeder toe en laat nog 2 minuten bakken. Giet dan langzaam de bouillon erbij en roer goed tot het bloemmengsel is opgelost.
    2. Voeg de tijm, de tomaten met hun sap, de peterselie, de laurierblaadjes en de worcestersaus toe. Breng het geheel aan de kook, temper dan het vuur en voeg tabasco naar wens toe. Voeg de okra toe en laat nog 15 minuten sudderen, of tot de okra gaar is en het gumbomengsel dik is geworden.
    3. Voeg de garnalen en sperziebonen toe en laat 3 minuten koken, of tot de garnalen roze zijn en de boontjes gaar. Verwijder de laurierblaadjes en breng de gumbo op smaak met peper en zout naar wens. Serveer in kommen, bestrooid met de lente-uitjes.

    Variaties en tips

    • Vervang het magere spek door 75 g gerookte worst. Voeg in stap 2 1 theelepel fijngesneden verse gember, ½ theelepel Angostura bitter, 1 klein blik rode kievitsbonen, circa 200 g, uitgelekt, en 1 eetlepel donkere rum toe met de tomaten en de andere ingrediënten. Vervang de helft van de peterselie door verse koriander. * • Gebruik een mengsel van 175 g garnalen en 175 g krab uit blik. Voeg de krab op het einde toe, als u de gumbo op smaak brengt.

    Pluspunten

    • Okra bevat een kleverige stof die goed is om vloeistoffen zoals in dit recept te laten indikken (de naam gumbo komt van het Afrikaanse woord voor okra). De voedingswaarde van okra lijkt enigszins op die van andere groene groenten. Okra bevat dus redelijke hoeveelheden voedingsvezels, kalium, calcium, foliumzuur en vitamine C. * • Spek is een goede bron van vitamine B1, essentieel voor het onderhouden van een gezond zenuwstelsel.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, niacine * ✓✓ A, E, ijzer, kalium * ✓ calcium, foliumzuur, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    0

    Echt enorm lekker! Ik kon alleen geen okra vinden, dus heb ik het verdikt met maiszetmeel. Ik had een hele pan vol en er is maar een bodempje over gebleven! - 01 apr 2015

    0

    superlekker en gezond!! - 09 apr 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren