Gebakken asperges en paprika's

    Gebakken asperges en paprika's

    7keer bewaard
    40min


    12 personen hebben dit gemaakt

    In dit gerecht worden groene asperges, lente-uitjes en paprika's gebakken in een geribbelde gietijzeren pan en dan gemengd met kaascroutons uit de oven. Als u geen geribbelde gietijzeren pan hebt, kunt u de groenten ook bakken onder de grill. Serveer het als voorgerecht of als bijgerecht bij gegrilde kip of gebakken tonijn.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g groene asperges, schoongemaakt
    • 2 grote rode paprika's, gehalveerd en zonder zaden
    • 225 g lente-uitjes
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • geschaafde parmezaanse kaas, circa 15 g in totaal, om te garneren
    • Parmezaanse croutons
    • 2 dikke sneden brood, zonder korsten en in dobbelsteentjes gesneden
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 30 g parmezaanse kaas, vers geraspt
    • peper en zout
    • Citroen-basilicumdressing
    • 2 el citroensap
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 16 blaadjes vers basilicum, in stukken gescheurd
    • 1 knoflookteentje, heel fijn gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een geribbelde gietijzeren pan. Doe de asperges, paprika's en lente-uitjes in een kom, voeg de olie toe en meng, zodat alles is bedekt.
    2. Schik de asperges en paprika's in één laag in de hete gietijzeren pan en laat de groenten 10 minuten bakken, of tot ze zacht zijn. Voeg de lente-uitjes toe, nadat de asperges en paprika's enkele minuten hebben gebakken. Draai de groenten regelmatig om, zodat ze gelijkmatig garen en kleuren. (Afhankelijk van de grootte van de pan moet u de groenten in 2 porties bakken.)
    3. Maak ondertussen de croutons. Doe de dobbelsteentjes brood in een kom met de olie, breng op smaak met peper en zout en meng goed. Spreid het brood uit op een bakplaat en laat circa 5 minuten bakken. Bestrooi de dobbelsteentjes met parmezaanse kaas en laat nog 5 minuten bakken, of tot de croutons goudbruin en knapperig zijn.
    4. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom en voeg peper en zout naar wens toe. Snijd de gebakken groenten in plakken, voeg deze toe aan de kom en meng vervolgens de groenten met de dressing. Strooi de croutons erover en garneer met enkele krullen parmezaanse kaas. Serveer de salade als die nog warm is.

    Variaties en tips

    • Voor een indrukwekkend feestelijk voorgerecht laat u de asperges en lente-uitjes heel (laat de paprika's weg) en mengt u ze met de dressing. Serveer op geroosterde sneetjes ciabatta met krullen parmezaanse kaas erop. * • Maak een salade van gebakken mango met een chilidressing. Schil 1 mango, verwijder de pit en snijd de mango in schijven. Bak de schijven 8-10 minuten in een geribbelde gietijzeren pan met 1 rode ui en 1 grote groene paprika, beide grofgesneden, of tot ze zacht zijn. Doe ze in een kom met ½ tl fijngesneden verse peper, zonder zaden, 1 el extra vergine olijfolie, 1 el citroensap en 1 el fijngehakte verse koriander. Voeg 50 g rucola en 25 g cashewnoten toe en serveer warm.

    Pluspunten

    • Parmezaanse kaas is een goede bron van eiwitten en een rijke bron van calcium, dat we nodig hebben voor een sterk beendergestel en sterke tanden. Parmezaanse kaas bevat veel vetten maar heeft een sterke smaak, zodat u slechts een beetje nodig hebt. * • Brood is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en is een goede bron van zetmeelrijke (complexe) koolhydraten. Het bevat ook vitaminen en mineralen, vooral calcium en voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, foliumzuur * ✓✓ niacine, calcium, zink * ✓ B2, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren