Gebakken bonen in tomatensaus

    Gebakken bonen in tomatensaus

    7keer bewaard
    13uur20min


    8 personen hebben dit gemaakt

    In dit smakelijke gerecht worden de bonen langzaam in de oven gebakken, een ware ontdekking als u alleen de versie uit blik kent. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld bij gegrild vlees met aardappelen of brood.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 225 g gedroogde witte bonen, ten minste 8 uur geweekt
    • 1 el zonnebloemolie
    • 5 sjalotjes, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 225 g
    • 2 tl gedroogde gemengde kruiden
    • 500 ml droge cider
    • peper en zout
    • 30 g donkere ruwe rietsuiker
    • 1 el zwarte stroop
    • 1 tl dijonmosterd
    • takjes verse peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 9uur50min  ›  Bereiding: 3uur30min  ›  Klaar in:13uur20min 

    1. Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een pan, bedek met veel koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten flink koken, temper dan het vuur en laat 50-60 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn. Laat goed uitlekken en doe ze dan in een ovenschotel.
    2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verhit de olie in een pan, voeg de sjalotjes, de knoflook en de bleekselderij toe en laat circa 5 minuten bakken, of tot alles zacht is. Roer af en toe.
    3. Voeg alle tomaten uit blik met hun sap, de gedroogde kruiden, de cider en peper en zout naar wens toe. Dek af en breng aan de kook, temper dan het vuur en laat 10 minuten sudderen, terwijl u af en toe roert.
    4. Voeg de suiker, stroop en mosterd toe aan de tomatensaus en meng goed. Giet de saus over de bonen en roer, zodat alles goed is gemengd. Dek af en laat 3½ uur bakken terwijl u af en toe roert. Serveer de bonen heet, gegarneerd met de peterselie.

    Variaties en tips

    • Gebruik droge witte wijn of een smakelijke groentebouillon in plaats van cider. * • Vervang de witte bonen door andere gedroogde bonen, zoals cannellinibonen. * • Voor een pittiger resultaat vervangt u de kruiden door mild of pikant chilipoeder. * • Maak gebakken linzen in tomatensaus. Kook 225 g groene of bruine linzen circa 20 minuten in kokend water, of tot ze zacht zijn, en laat goed uitlekken. Maak de tomatensaus zoals in het hoofdrecept, maar vervang de sjalotjes door 1 grote ui en voeg een stuk verse gember toe van 2,5 cm, fijngesneden, met de knoflook. Vervang de cider door 200 ml rode wijn en laat de mosterd weg. Meng de gekookte linzen met de tomatensaus in een vuurvaste schotel, dek af en laat in een voorverwarmde oven van 180 °C 1-1¼ uur bakken.

    Pluspunten

    • Sjalotjes hebben een mildere, subtielere smaak dan uien, maar bevatten net als uien een beetje vitamine C en B-vitaminen. * • Niet-geraffineerde suiker, zoals ruwe rietsuiker, bevat melasse, het bruine residu waarin de voedingsstoffen van het suikerriet zitten. In het algemeen geldt dat hoe donkerder de suiker is, hoe meer melasse en hoe meer voedingsstoffen die bevat. * • Stroop is een plakkerige vloeistof die uit melasse wordt gemaakt. Hoewel het voor het grootste deel uit koolhydraten in de vorm van suikers bestaat, kan stroop redelijke hoeveelheden kalium, calcium en ijzer leveren.

    Bevat per portie

    ✓✓ koper * ✓ B1, B6, C, E, niacine, calcium, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    lekker eens een keer een echte bonenschotel ik had een rode paprika in blokjes en de cider en stroop vervangen door gemberstroop - 07 jul 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren