Gebakken pompoen met rode ui en salie

    Gebakken pompoen met rode ui en salie

    31keer bewaard
    1uur


    19 personen hebben dit gemaakt

    Pompoen is een veelzijdig en gemakkelijk te bereiden ingrediënt dat in allerlei soorten gerechten kan worden gebruikt. U kunt dit gerecht ook bereiden met andere soorten pompoenen en kalebassen, afhankelijk van het seizoen, of van wat er bij u in de buurt verkrijgbaar is.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kleine pompoen, circa 1,6 kg, geschild, zonder zaden en in blokjes gesneden, of 900 g pompoenvruchtvlees, in blokjes gesneden
    • 2 rode uien, in partjes gesneden
    • 4 teentjes knoflook, in dunne schijfjes gesneden
    • 3 el fijngesneden verse salie
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg een groot stuk folie op een bakplaat. Schep het pompoenvruchtvlees en de uien midden op de folie. U kunt de pompoen ook op vier aparte stukken folie bereiden.
    2. Verdeel de knoflook en de salie over de pompoen, besprenkel met de olijfolie en breng op smaak. Vouw de folie omhoog rond de pompoen en druk de randen goed samen, zodat de pakjes goed zijn gesloten.
    3. Bak het pak of de pakjes met de pompoen 30 minuten, open dan de folie en bak nog 5 minuten of tot de pompoen zacht is en bruin wordt. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Voor een voedzame snack mengt u 200 g feta, in blokjes gesneden, met de gekookte pompoen. Snijd een half afgebakken ciabattabrood door en snijd elke helft dan nog eens horizontaal door. Rooster de gesneden kanten lichtjes, schep er het pompoenmengsel op en leg 5 minuten onder de grill, of tot ze goudbruin zijn. Serveer warm met een gemengde salade. * • Vervang de salie door verse tijm, oregano of rozemarijn. Al deze kruiden passen uitstekend bij de lichtzoete groente.

    Pluspunten

    • Tot voor kort was pompoen vooral populair in de korte periode rond Halloween (begin november), en dan vooral om er lantaarns van te maken. Nu is het bijna de hele herfst en winter verkrijgbaar. Deze heerlijke groente is een goede bron van voedingsvezels en bevat ook veel vitamine B1. * • Uien en knoflook zijn niet alleen nuttig in de keuken, maar ook al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ze de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlagen en zo de kans op hartziekten verkleinen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1 * ✓ foliumzuur, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren