Gebakken vis met grapefruit

    Gebakken vis met grapefruit

    6keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Dit kleurrijke recept biedt een intrigerende en heerlijke combinatie van citrusvruchten en venkel. Serveer de vis met gebakken aardappelen in de schil en groenten zoals gestoomde jonge worteltjes en pompoen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 grote roze grapefruits
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 2 grote uien, gehalveerd en in plakjes gesneden
    • 1 grote venkelknol, in dunne schijfjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 el verse tijmblaadjes
    • 125 ml droge witte wijn of vermout
    • peper en zout
    • 4 laurierblaadjes
    • 4 hele tilapia's of mullen, à circa 225 g, schoongemaakt
    • sap van 2 sinaasappelen
    • ½ tl chilipuree, of naar wens

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en verwerk de grapefruits boven een kom om de sappen op te vangen. Maak het vruchtvlees los van de vliezen en doe de losgekomen partjes in de kom. Knijp vervolgens ook het sap uit de vliezen in de kom.
    2. Verhit de olijfolie in een grote braadpan op een middelhoog vuur. Voeg de uien en de venkel toe en laat circa 4 minuten bakken terwijl u regelmatig roert, tot de ui zacht is en bruin wordt. Temper het vuur en voeg de knoflook, de tijm en de wijn of de vermout toe. Laat 2-3 minuten koken terwijl u geregeld roert, tot de wijn half is ingekookt. Breng op smaak met peper en zout.
    3. Doe de groenten in een vuurvaste schaal die groot genoeg is voor de vissen. Stop een laurierblaadje binnen in de vissen en breng ze op smaak. Leg de vissen boven op de groenten en leg er de partjes grapefruit op. Bewaar het sap nog.
    4. Doe het grapefruitsap met het sinaasappelsap in een maatbeker. U hebt minstens 300 ml nodig. Hebt u minder sap, voeg dan water toe, hebt u meer sap, gebruik het dan allemaal. Voeg de chilipuree toe en giet het sap over de vis en de groenten. Dek af met aluminiumfolie en laat circa 25 minuten bakken, of tot de vis bijna uit elkaar valt. Serveer heet.

    Variaties en tips

    • U kunt de hele vissen ook vervangen door zeeduivelfilets. * • Voor zalm gebakken op zeekraal gebruikt u 4 stukken zalmfilet zonder vel, à circa 150 g. Spoel 350 g zeekraal goed af, zodat het niet zo zout smaakt, en verwijder eventuele houtige stengels. Sauteer 1 rode ui, in schijfjes gesneden, in 2 eetlepels extra vergine olijfolie tot hij zacht en goudbruin is, meng de ui met de zeekraal en doe alles in een braadschotel. Leg de zalmfilets erop, breng op smaak met peper en schik de partjes grapefruit erover. Meng de vruchtensappen en de chilipuree en giet het mengsel over de vis. Dek af met folie en laat 20 minuten bakken.

    Pluspunten

    • Tilapia is een uitstekende bron van fosfor en een goede bron van calcium, twee mineralen die een rol spelen in het onderhoud van gezonde botten en gezonde tanden. * • Grapefruit is een uitstekende bron van vitamine C, en roze grapefruits bevatten ook het antioxidant bètacaroteen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, niacine, selenium * ✓✓ kalium * ✓ E, calcium, foliumzuur, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren