Gebakken zwaardvismoten met een Mexicaanse salade

    Gebakken zwaardvismoten met een Mexicaanse salade

    1keer bewaard
    25min


    4 personen hebben dit gemaakt

    De levendige smaken van Mexico komen goed naar voren in dit gerecht van kruidige zwaardvis. Serveer er een salsa-achtige salade van kievitsbonen bij die gebaseerd is op de bekende avocadodipsaus, guacamole. Eet er ongepelde of witte rijst bij, of, als u zich helemaal in een Mexicaanse sfeer wilt onderdompelen, warme tortilla's.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • ½ tl gemalen koriander
    • peper en zout
    • 4 moten zwaardvis, circa 450 g in totaal
    • 2 avocado's
    • 6 rijpe pruimtomaten, fijngesneden
    • 1 rode ui, fijngesneden
    • 1 verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • 6 el fijngehakte verse koriander
    • sap van 2 limoenen
    • 1 blik rode kievitsbonen, circa 400 g, uitgelekt
    • 85 g gemengde blaadjes sla om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:25min 

    1. Meng de olie met de knoflook en de gemalen koriander en breng op smaak met peper en zout naar wens. Smeer de moten zwaardvis aan beide kanten in met het mengsel.
    2. Verhit een geribbelde gietijzeren pan of een braadpan met antiaanbaklaag tot deze heet is. Bak de vismoten 3-5 minuten aan elke kant of tot ze net gaar zijn. Ze moeten een beetje doorzichtig blijven in het midden, zwaardvis wordt namelijk taai als u hem te lang bakt.
    3. Bereid ondertussen de salade. Schil de avocado's, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukken. Meng het met de tomaten, de ui, de chilipeper, de koriander, het limoensap en de kievitsbonen en breng op smaak met peper en zout.
    4. Serveer de kruidige moten zwaardvis met de salade en een garnering van de gemengde blaadjes sla.

    Variaties en tips

    • Voor kruidige wraps met zwaardvis bakt u de vis en snijdt u hem in hapklare stukken. Meng hem met 1 rode paprika, zonder zaden en fijngesneden, en de salade, zonder bonen. Voeg enkele verse blaadjes sla toe, gemengd met takjes waterkers en schep het mengsel in 8 opgewarmde tortilla's. * • Moten haai zijn een goed alternatief voor de zwaardvis omdat ze er gelijksoortig uitzien. Hun vlees is verrassend mals als u het bakt. * • Kikkererwten uit blik zijn met hun nootachtige structuur een alternatief voor de kievitsbonen.

    Pluspunten

    • Zwaardvis is een uitstekende bron van niacine. Die B-vitamine speelt een rol in de vrijgave van energie in de cellen. * • Avocado's zijn rijk aan vitamine E, die belangrijke antioxidante eigenschappen heeft. * • Kievitsbonen zijn een goede bron van oplosbare voedingsvezels. Ze bevatten ook veel vitamine B1, B6 en niacine. * • Verse koriander wordt door kruidengenezers voorgeschreven als tonicum voor de maag en zowel de zaden als de blaadjes worden aanbevolen bij urinewegproblemen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, niacine, selenium * ✓✓ C, E, ijzer, kalium * ✓ A, B2, calcium, foliumzuur, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren