Gebraden kip met artisjok

    Gebraden kip met artisjok

    Voeg toe aan favorieten!
    25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Kip met artisjok is een klassieke combinatie, die hier een mediterraan tintje heeft gekregen door de paprika, olijven, tijm en citroen. Gekookte rijst of nieuwe aardappelen zijn de ideale begeleiders van dit gerecht, dat boordevol vitaminen zit, maar erg weinig calorieën en vet bevat.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 el bloem
    • 1 el gedroogde tijm
    • 8 kleine kipfilets, totaal ca. 450 g
    • 3 el zonnebloemolie
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 1 blik artisjokken op water, ca. 400 g, uitgelekt en gehalveerd
    • 2 rode paprika's, zonder de zaden en in reepjes gesneden
    • 85 g ontpitte zwarte olijven, gehalveerd
    • 4 el droge witte wijn
    • 125 ml kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • geraspte schil van 1 citroen
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • takjes verse tijm
    • partjes citroen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:25min 

    1. Doe bloem en tijm, peper en zout in een grote plastic zak. Doe ook de kipfilets in de zak, steeds met een paar tegelijk, en schud tot ze gelijkmatig en lichtjes bedekt zijn. Leg de kip op een schaal en verwijder zonodig overtollig bloemmengsel. Verwarm de oven voor op de laagste stand.
    2. Verwarm een grote koekenpan met dikke bodem, bij voorkeur met antiaanbaklaag, op een hoog vuur. Temper het vuur iets en voeg de olie toe. Braad de filets in ongeveer 3 minuten in de hete olie aan één kant goudbruin; zorg er daarbij voor dat ze niet aanbakken. Is de pan niet groot genoeg om ze naast elkaar te leggen, bak ze dan in twee keer.
    3. Draai de filets om en bak ze nog eens circa 8 minuten, of totdat het vleesnat helder is als u er met een mes in snijdt. Leg de kipfilets op een hittebestendig bord waarop een dubbele laag keukenpapier is gelegd en houd ze warm in de oven.
    4. Giet de overtollige olie uit de pan, zodat er nog maar een dun laagje achterblijft en bak hierin al roerend de knoflook 10 seconden. Voeg de artisjokken en paprika toe en bak deze onder voortdurend roeren 3-5 minuten, of totdat de paprika's zacht zijn. Roer de olijven erdoor.
    5. Voeg de wijn toe, breng alles aan de kook en laat de wijn al roerend verdampen. Roer bouillon en citroenrasp erdoor, breng alles weer aan de kook en laat tot ongeveer de helft inkoken. Voeg peper en zout naar smaak toe.
    6. Leg de kip op borden en schep het artisjok- en paprikamengsel ernaast. Garneer met takjes tijm en partjes citroen alvorens te serveren.

    Variaties en tips

    • U kunt kalkoenfilets op dezelfde manier bereiden als kipfilets. * • Vervang voor een kleurrijke variant de rode paprika's door gele en oranje, de olijven door 200 g in plakjes gesneden courgette en de artisjokken door 100 g in plakjes gesneden paddestoelen, zoals shii-take. Bak de paddestoelen met de knoflook tot er vocht uit komt, voeg dan paprika en courgette toe en bak alles circa 3-5 minuten, of totdat de courgette zacht wordt maar niet papperig. * • Neem 225 g aspergepunten, of stukjes asperge in plaats van artisjokken. Voeg deze tegelijk met de paprika toe.

    Pluspunten

    • Artisjokken bevatten weinig calorieën en vet en leveren calcium, vitamine A en C. * • Hoewel olijven veel vet bevatten, is het meeste vet onverzadigd: het vet dat als de gezondste soort bekendstaat. * • Het is aan te bevelen een goede kwaliteit pan met antiaanbaklaag te kopen als u minder vet wilt gaan gebruiken. Maar wat voor soort pan u ook gebruikt, als u hem vooraf verwarmt hebt u minder olie nodig omdat wat u er in bakt minder snel zal aankoeken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, B12, C * ✓✓ E, niacine, ijzer, koper * ✓ B1, B2, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren