Gebraden kip met kruiden

  2 uur 15 minuten

  De kip wordt hier niet bestreken met boter, maar onder het vel wordt een mix van verse kruiden en kwark aangebracht. Het vlees blijft hierdoor heerlijk sappig en gaat er ook nog heerlijk van smaken. Met het braadvocht maakt u een eenvoudige saus.


  2 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 1 citroen
  • 1 kip, circa 1,5 kg, ontdaan van de organen
  • 15 g verse koriander
  • 15g peterselie
  • 2 teentjes knoflook, geschild
  • 2 el kwark
  • 150 ml droge witte wijn
  • peper en zout
  • Om te garneren
  • schijfjes citroen
  • takjes verse koriander of peterselie

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:2uur15min 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de schil van de citroen en snijd de citroen dan doormidden. Zet de kip op een braadslee rechtop en giet het citroensap in de holte (let er wel op dat het sap er niet aan de andere kant weer uitloopt). Stop daarna de uitgeknepen citroenhelften in de holte, en de helft van de citroenrasp.
  2. Leg de kip in de braadslee met de borst naar boven. Steek uw vingers voorzichtig bij de nek onder het vel naar binnen. Maak het vel bij de borst en de dijen losser, zonder het stuk te maken.
  3. Maak de kruiden met de knoflook fijn in een keukenmachine. Voeg kwark toe, het resterende citroenrasp, peper en zout, en meng dit nog even. (Of hak kruiden en knoflook fijn met een mes en roer er dan de andere ingrediënten door.) Breng dit mengsel voorzichtig onder het vel aan, zodanig dat ook borst en dijgedeelten met een dunne laag zijn bedekt. Maak de nek dicht door het vel onder de vleugelpunten te vouwen.
  4. Braad de met folie afgedekte kip 45 minuten. Verwijder dan de folie en braad nog 1-1¼ uur. Maak een inkeping in het dikste gedeelte van de dij; het vlees is gaar als het vrijkomende vocht helder is. Bedruip een paar keer met het braadvocht.
  5. Neem de kip uit de braadslee en laat het vocht uit de holte in de braadslee lopen. Schep het vet van het braadvocht af en breng de saus dan in een pan op de kookplaat aan de kook. Voeg witte wijn toe en breng opnieuw aan de kook, roer de gebruineerde stukjes van de bodem los. Laat de saus nog 1 minuut doorkoken. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  6. Snijd de kip in plakken of stukken. Garneer met schijfjes citroen en takjes koriander of peterselie en geef er de saus bij.

  Variaties en tips

  • Voor een eenvoudige versie van gebraden kip knijpt u de citroen uit in de holte en voegt u de citroenhelften toe, maar laat u het mengsel van kruiden en kwark vervallen. Maak verder de saus van kippenbouillon, groentekookvocht of gewoon water in plaats van wijn. * • Voor kip met een sinaasappelsmaak vult u de holte met een doorgesneden sinaasappel, waar u eerst 6 kruidnagels in hebt gestoken. Maak het vel los en smeer hieronder een mengsel van 2 el kwark en 2 tl geraspte sinaasappelschil. Gebruik voor de saus rode in plaats van witte wijn, plus het sap van 1 sinaasappel en 1 el balsamicoazijn.

  Pluspunten

  • Recent onderzoek wijst uit dat vrouwen tijdens de zwangerschap alcohol volledig moeten mijden, maar dat voor het overige geldt dat een matig alcoholgebruik de kans op hartkwalen verkleint. Matig betekent per dag niet meer dan 2-3 glazen voor mannen en 1-2 glazen voor vrouwen. * • Onderzoek wijst ook uit dat knoflook het cholesterolgehalte kan verlagen en bloedstolsels kan voorkomen, wat de kans op een hartaanval of beroerte kleiner maakt.

  Bevat per portie

  ✓✓✓ B6, B12, niacine * ✓✓ koper * ✓ B1, B2, ijzer, kalium, selenium, zink

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)