Geglaceerde chocoladetulband

    Geglaceerde chocoladetulband

    4keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Chocoladetaart is altijd erg populair. Deze moderne versie wordt gemaakt met een zoete pruimenmoes en bedekt met een romig, Italiaans glazuurlaagje. Serveer bij de koffie of de thee of als dessert, eventueel met verse bessen.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 150 g gebruiksklare gedroogde pruimen (zonder pit)
    • 150 ml kokend water
    • 50 g boter op kamertemperatuur
    • 150 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 1 tl vanille-extract
    • 2 eieren, geklopt
    • 100 g zelfrijzende witte bloem
    • 100 g volkorenbloem (zo mogelijk zelfrijzend)
    • 1 tl bakpoeder
    • 4 el cacaopoeder, plus extra om te bestrooien
    • Ricottaglazuur
    • 250 g ricotta
    • ½ tl vanille-extract
    • 1 el poedersuiker, of naar wens, gezeefd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 55min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Doe de pruimen in een kom en giet er kokend water over. Dek de kom af en laat ze 30 minuten wellen.
    2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een tulbandvorm van 900 ml met een diameter van 20 cm in.
    3. Klop de boter zacht en luchtig. Voeg dan de suiker toe. Pureer de pruimen, met het weekwater, met een mixer tot een smeuïge massa. Voeg die samen met het vanille-extract toe aan het mengsel van boter en suiker, en roer tot alles goed is gemengd. Klop er dan de eieren door.
    4. Zeef de witte bloem, de volkorenbloem, het bakpoeder en het cacaopoeder boven het mengsel en voeg ook de zemelen uit de zeef toe. Klop alle droge ingrediënten door het mengsel tot ze gelijkmatig zijn verdeeld en het mengsel dik vloeibaar is. Voeg eventueel nog een beetje water toe. Schep het mengsel in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig.
    5. Bak de tulband 25 minuten of tot hij goed is gerezen, een beetje is gebarsten aan de bovenkant en stevig aanvoelt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Snijd hem dan met een mes los van de vorm en laat op een rooster afkoelen. U kunt deze cake zonder glazuur tot 3 dagen bewaren in een luchtdichte doos.
    6. Voor het glazuur: druk de ricotta door een zeef in een kom. Voeg het vanille-extract en de poedersuiker toe en klop tot een smeuïg mengsel ontstaat.
    7. Leg de tulband op een serveerschotel en verdeel het ricottaglazuur gelijkmatig over de bovenzijde. Smeer met behulp van een mes het glazuur een beetje naar beneden. Doe een beetje cacaopoeder in een zeefje en bestrooi daarmee het glazuur. Serveer de chocoladetulband zo snel mogelijk.

    Pluspunten

    • Pruimen zijn erg voedzaam. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels en bevatten veel vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen. In de vorm van moes kunt u ze gebruiken als alternatief voor een deel van het vet en suiker in gebak. * • Ricotta bevat relatief weinig vetten (11 g per 100 g, terwijl roomkaas 35 g bevat) en het is een goede bron van eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12.

    Variaties en tips

    • Voeg 100 g fijngehakte walnoten toe nadat de bloem werd toegevoegd. Garneer met het glazuur en een paar halve walnoten. * • Voor een tulband met fruit snijdt u de tulband horizontaal door en legt u tussen de twee helften de helft van het glazuur en 100 g plakjes aardbeien of hele bosbessen. Smeer de rest van het glazuur erbovenop en garneer met enkele hele aardbeien of bosbessen.

    Bevat per portie

    ✓ A, B1, B2, B6, B12, calcium, ijzer, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren