Geglaceerde spareribs

    Geglaceerde spareribs

    13keer bewaard
    1uur15min


    2 personen hebben dit gemaakt

    De spareribs worden eerst gekookt om het vlees malser te maken. Daarna worden ze gebraden in een heerlijk glaceersel van sinaasappel en mosterd. Koop spareribs met veel vlees eraan. Vergeet bij het serveren de vingerkommetjes en de servetten niet, met het oog op kleverige vingers.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 12 spareribs (krabbetjes) met veel vlees, totaal circa 900 g
    • 3 el rodewijnazijn
    • 2 tl zonnebloemolie
    • 1 flinke reep sinaasappelschil
    • 150 ml sinaasappelsap
    • 1 el tomatenpuree
    • 2 el donkerbruine basterdsuiker
    • 2 el worcestersaus
    • 1 el Franse mosterd
    • ½-1 tl chilipoeder, of een hoeveelheid naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder zoveel mogelijk vet van de spareribs en doe ze in een pan. Bedek ze met koud water en voeg 2 el van de azijn toe. Breng de spareribs aan de kook, laat 20 minuten zachtjes koken en schuim een paar keer af.
    2. Meng ondertussen de resterende 1 el azijn, de olie, sinaasappelschil en -sap, tomatenpuree, bruine suiker, worcestersaus, mosterd en chilipoeder in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat 4-5 minuten zachtjes koken tot alles iets is ingekookt.
    3. Laat de spareribs uitlekken en leg ze naast elkaar in een braadslee. Verdeel het sinaasappelmengsel erover en draai de spareribs om, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn. Leg er losjes aluminiumfolie over en bak ze 20 minuten.
    4. Verwijder de folie en bak ze nog eens 20-25 minuten, totdat de spareribs donkerbruin zijn en er plakkerig uitzien; draai ze daarbij af en toe om en bedruip ze. Leg ze op een grote schaal en serveer ze warm.

    Bevat per sparerib

    ✓ B1, B6, B12, E, niacine, calcium, zink

    Variaties en tips

    • Maak voor oosterse spareribs het glaceersel van 2 tl fijngeraspte verse gemberwortel, 3 el honing, 1 el tomatenpuree, 2 el donkere sojasaus, 2 el sake of droge sherry, 2 el hoisinsaus, 2 tl sherryazijn en 1 tl chilisaus. * • Wrijf de spareribs in met een cajunmengsel in plaats van ze te glaceren. Meng 2 el paprikapoeder, 2 tl gemalen komijn, 1 tl gedroogde tijm, ¼ tl zwarte peper, ½ tl cayennepeper en 2 gesnipperde teentjes knoflook. Kook de spareribs voor zoals in het hoofdrecept is beschreven, laat ze uitlekken en iets afkoelen en wrijf ze voor het braden in met het cajunmengsel.

    Pluspunten

    • Varkensvlees heeft ten onrechte de naam vet te zijn. Tegenwoordig is deze vleessoort uitzonderlijk mager, omdat andere fokmethoden en slagerstechnieken worden toegepast. Het nog aanwezige vet bevat meer enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten dan verzadigde vetten. * • Spareribs zijn het wat vettere vlees van het varken. Door het zichtbare vet te verwijderen, ze in water te koken en vervolgens krokant te braden wordt het vetgehalte verlaagd.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren