Geglazuurde ham met ananas

    Geglazuurde ham met ananas

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Verras uw kinderen met dit lekkere en gezonde gerecht. Gerookte ham is snel gaar onder de grill. U garneert het met zoete ananasschijfjes en glazuurt het met mangochutney. Door er rijst en een groentemix bij te serveren, krijgt u een volwaardige maaltijd. De sinaasappelsaus zorgt voor de finishing touch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g lange-korrelrijst
    • 2 plakken gerookte ham, à 225 g, zonder vet
    • 1 blik ananasschijven in eigen sap, circa 225 g
    • 2 el mangochutney
    • 300 ml sinaasappelsap
    • 100 g erwten uit de diepvries
    • 100 g maïs uit de diepvries
    • 1 el maïzena
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Kook de rijst gaar in een pan met kokend water gedurende 10-12 minuten of volgens de instructies op de verpakking.
    2. Verwarm ondertussen de grill voor. Halveer de plakken gerookte ham en maak enkele sneetjes in de zijkanten van de plakken, zodat ze niet krullen tijdens het bakken. Leg het vlees op de bodem van een braadslee en bak het 5 minuten op circa 5 cm van het verwarmingselement.
    3. Draai het vlees om. Laat de ananas uitlekken, bewaar het sap en halveer elke schijf. Schik telkens 2 helften op elke plak vlees en bestrooi met een beetje peper. Besmeer het vlees en de ananas met de mangochutney. Meng het ananassap uit het blik met het sinaasappelsap en giet het mengsel naast het vlees. Gril het vlees daarna nog 5 minuten, of tot het goed gaar is.
    4. Als de rijst gaar is, voegt u de groenten uit de diepvries toe. Laat 2 minuten meewarmen, of tot de groenten goed warm zijn, en giet dan het teveel aan water weg. Schep de rijst op borden en leg er een plak gerookte ham met ananas naast.
    5. Giet het braadvocht uit de braadslee in een kleine steelpan, voeg de maïzena toe en breng aan de kook. Laat 1-2 minuten al roerend koken of tot de saus dik is. Breng op smaak met peper en besprenkel er de rijst en de gerookte ham mee.

    Variaties en tips

    • U kunt het gerecht pittiger maken door de ananas te bestrooien met fijngesneden verse chilipeper of geplette, gedroogde chilipepers. * • Een heerlijk alternatief voor de ananas en de mango is 1 rode ui, in dunne schijfjes gesneden, 1 appel, in blokjes gesneden en 2 eetlepels cranberrysaus. Maak de saus met 200 ml appelsap en 200 ml sinaasappelsap. * • Maak een saus door de fijngeraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel te mengen met 2 eetlepels rodebessenjam, 2 theelepels grove mosterd, 120 ml rode wijn en 200 ml sinaasappelsap. * • Vervang de rijst door 225 g bulgur. Kook die in 1,2 l kippen- of groentebouillon gedurende 10 minuten. Voeg daarna de groenten uit de diepvries toe.

    Pluspunten

    • Het sinaasappelsap, de ananas en de erwten leveren de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. * • Groenten uit de diepvries bevatten vaak meer vitamine C dan verse groenten. Erwten uit de diepvries bijvoorbeeld behouden 60-70% van hun gehalte aan vitamine C nadat ze werden ingevroren.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, niacine * ✓✓ B2, foliumzuur, selenium, zink * ✓ ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren