Gegrilde mosselen

    Gegrilde mosselen

    4keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Maak dit stijlvolle voorgerecht alleen als u grote mosselen kunt kopen, want kleine mosselen worden te snel taai wanneer u ze grilt. Hoewel u slechts 24 mosselen nodig hebt voor dit recept, moet u ten minste 30 stuks kopen, omdat u er misschien enkele moet weggooien. Serveer de mosselen met stukjes stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 100 ml witte wijn of visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 1 grote ui, heel fijn gesneden
    • 3 flinke tenen knoflook, uitgeperst
    • circa 30 grote mosselen, schoongemaakt en zonder de baarden
    • 50 g vers volkorenbrood
    • 30 g peterselie, fijngesneden
    • 30 g parmezaanse kaas, vers geraspt
    • ½ el fijngeraspte citroenschil
    • snufje cayennepeper
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • partjes citroen om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:30min 

    1. Giet de wijn of de bouillon in een steelpan, voeg de ui en de knoflook toe en breng op een hoog vuur aan de kook. Laat 1 minuut goed koken. Voeg de mosselen toe, dek de pan goed af en laat 2-3 minuten koken, terwijl u af en toe met de pan schudt. Haal het deksel van de pan en roer stevig door de mosselen. Haal de mosselen met een tang uit de pan zodra ze opengaan en leg ze opzij. Gooi mosselen die dicht blijven weg.
    2. Als de mosselen voldoende zijn afgekoeld, zodat u ze kunt vasthouden, verwijdert u de bovenste schelp. Leg 24 mosselen in één laag in een diepe vuurvaste schotel. Maak de mosselen los van de schelpen maar laat ze in de schelp liggen. Zet de schotel opzij.
    3. Verwarm de grill voor. Doe het brood in een keukenmachine of mixer en verwerk het tot kruimels. Voeg de peterselie, de parmezaanse kaas, de citroenschil, de cayennepeper en de olijfolie toe en verwerk het tot alles goed is gemengd.
    4. Leg met uw vingers op elke mossel een hoopje van het kaas-kruimelmengsel en druk het stevig aan, zodat de mossel helemaal is bedekt. Zet de schotel onder de grill en laat 2-3 minuten bakken, of tot de bovenlaag knapperig en lichtbruin is. Verdeel de mosselen over 4 aparte borden en serveer ze met de partjes citroen erbij.

    Een variatie

    • In plaats van de mosselen te grillen met de kruimels en parmezaanse kaas, serveert u ze op Franse wijze, gekookt in cider. Doe 1 liter droge cider met de ui en de knoflook in de pan en kook het tot het is ingedikt tot 600 ml. Voeg de peterselie, de citroenschil en de cayennepeper toe. Doe de mosselen erbij en stoom ze tot ze opengaan. Leg de mosselen in kommen. Breng de kookvloeistof op smaak en schep hem over de mosselen.

    Pluspunten

    • Mosselen zijn een goede bron van ijzer, een essentieel onderdeel van hemoglobine in rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam. * • Parmezaanse kaas is een heel harde kaas, gemaakt van ongepasteuriseerde halfvolle koeienmelk. Hoewel hij veel vetten bevat, smaakt hij ook sterk, zodat u slechts een kleine hoeveelheid nodig hebt. * • Cayennepeper, gemaakt van een van de kleinste en pikantste chilipepers, wordt vaak gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, niacine, ijzer * ✓✓ selenium * ✓ A, C, calcium, foliumzuur, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren