Gegrilde oesters met venkel en spinazie

    Gegrilde oesters met venkel en spinazie

    1keer bewaard
    28min


    Maak dit als eerste!

    Sommige mensen eten oesters alleen rauw, maar als u ze liever niet rauw eet, is dit een geweldige manier om ze te bereiden. De oesters worden bedekt met een laagje aardappelen, venkel en spinazie en vormen zo een voedzaam voorgerecht. Vraag uw vishandelaar of hij de oesters voor u wil openen. Serveer ze met warm pitabrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 16 oesters in de schelp, geopend en de bovenste schelp verwijderd
    • peper en zout
    • 30 g boter
    • 1 sjalotje, fijngesneden
    • 100 g aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
    • 100 g venkel, in kleine blokjes gesneden
    • 100 g spinazie, in stukken gescheurd
    • 1 el citroensap
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • partjes citroen om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 3min  ›  Klaar in:28min 

    1. Controleer de oesters om te kijken of er geen stukjes schelp meer in zitten. Schik de oesters in vier aparte vuurvaste schotels, of in één grote schotel, en breng op smaak met peper en zout naar wens. (Door de schelpen te ondersteunen met verfrommelde aluminiumfolie, kantelen ze niet om.)
    2. Verwarm de grill voor. Verhit de boter in een braadpan, voeg het sjalotje toe en laat 2 minuten op een zacht vuur bakken, of tot het zacht wordt. Voeg de blokjes aardappelen en de venkel toe en laat nog 10 minuten zachtjes bakken, of tot ze zacht zijn. Roer af en toe.
    3. Voeg de spinazie al roerend toe en laat 1-2 minuten bakken, of tot hij slap is. Voeg het citroensap en de peterselie toe en breng op smaak. Schep 1 eetlepel van het mengsel over elke oester.
    4. Bak de oesters ongeveer 3 minuten onder de grill of tot ze bovenaan bruin zijn. Serveer ze meteen, samen met de partjes citroen.

    Variaties en tips

    • Voor een kruidige amandellaag vervangt u de aardappelen door 55 g amandelschilfers. Hak ze fijn in een mixer of keukenmachine, of met de hand, en meng ze met 1-2 teentjes knoflook, fijngesneden, 2 eetlepels fijngehakte verse koriander, ½ kleine, rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel paprikapoeder en 1 eetlepel extra vergine olijfolie. Voeg dat mengsel toe aan het gebakken sjalotje en de venkel, met 55 g witte broodkruimels en het sap van ½ citroen. Meng het geheel, voeg de spinazie toe en werk het af zoals in het hoofdrecept. * • Vervang de venkel en de spinazie door 55 g gerookt spek, fijngesneden, en 100 g savooienkool, fijngescheurd. Voeg geroosterde komijnzaden of karwijzaden toe voor meer smaak.

    Pluspunten

    • Oesters werden lange tijd beschouwd als afrodisiacum, waarschijnlijk omdat ze een uitstekende bron van zink zijn, dat essentieel is voor de groei en de seksuele rijpheid. * • Hoewel spinazie een uitstekende bron van ijzer lijkt te zijn, wordt het mineraal uit spinazie niet goed opgenomen door het lichaam. De vitamine C van het citroensap in dit recept helpt echter de opname ervan te verbeteren.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, koper, niacine, zink * ✓✓ A, ijzer * ✓ C, calcium, foliumzuur, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren