Gegrilde zalmsalade

    Gegrilde zalmsalade

    1keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Tover de kleuren en smaken van een tropisch eiland op uw bord met deze bijzondere warme salade. De rijke smaak van de zalm wordt perfect in evenwicht gehouden door de aangename, zure smaak van sinaasappelen en de zoete mango en papaja. Serveer er een salade van langkorrel- en wilde rijst bij of knapperig stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 kardemompeulen, geplet
    • 1 tl komijnzaden
    • fijngeraspte schil en sap van 1 limoen
    • sap van 1 grote sinaasappel
    • 1 el lichte sojasaus
    • 1 el vloeibare honing
    • peper en zout
    • 4 stukken zalmfilet zonder vel, à circa 125 g
    • 150 g gemengde, kleurrijke sla, zoals lollo rosso, eikenbladsla en jonge rode snijbiet
    • 1 mango, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
    • 1 papaja, gepeld, zonder zaden en in blokjes van 1 cm gesneden
    • 1 sinaasappel, geschild en in partjes verdeeld

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verhit een kleine braadpan. Schraap de zaden uit de kardemompeulen en doe ze samen met de komijnzaden in de hete pan. Rooster ze enkele seconden om de aroma's vrij te laten komen en doe de kardemom en de komijn dan in een diepe, niet-metalen schotel.
    2. Voeg de limoenschil en het -sap, het sinaasappelsap, de sojasaus en de honing toe aan de zaden en breng op smaak met peper en zout naar wens. Leg de stukken zalm in de schotel. Draai ze om, zodat ze aan beide kanten zijn bedekt. Dek de zalm af en laat circa 30 minuten in de marinade liggen.
    3. Verwarm de grill voor. Haal de zalm uit de marinade, leg hem op het rooster onder de grill en laat 4-5 minuten aan één kant grillen. De zalmfilets zouden in het midden nog een beetje doorzichtig moeten zijn. Giet ondertussen de marinade in een kleine steelpan en breng net aan de kook.
    4. Schik de blaadjes sla in het midden van 4 borden. Strooi de blokjes mango en papaja en de partjes sinaasappel op en naast de blaadjes sla. Leg de gegrilde zalm boven op het fruit en de sla en schep de warme marinade erover. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Voor een oosterse heilbotsalade vervangt u de zalm door 4 stukken heilbotfilet zonder vel, à circa 150 g. Maak een marinade van 2 teentjes knoflook, uitgeperst, 1 theelepel geraspte verse gember, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen koriander, 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry, 1 eetlepel vissaus, de geraspte schil van 1 limoen, het sap van 2 limoenen en zout naar wens. Laat de heilbot ten minste 30 minuten in de marinade liggen en gril hem dan 5-6 minuten. Zeef de marinade en breng net aan de kook. Serveer de vis op een knapperige salade van taugé, gescheurde Chinese kool, worteltjes, rode paprika en schijfjes champignons, met de warme marinade erover. * • Serveer de zalm op een bedje geroerbakte of gestoomde courgettes en worteltjes.

    Pluspunten

    • Zalm is een redelijke bron van kalium, dat we nodig hebben om het vloeistofevenwicht in ons lichaam te regelen en om een hoge bloeddruk te helpen voorkomen. * • Papaja is een redelijke bron van vitamine A, in de vorm van bètacaroteen, dat ons gezichtsvermogen in vorm houdt. Papaja speelt ook een vitale rol in het voorkomen van blindheid in werelddelen waar weinig voedsel met vitamine A wordt gegeten.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B1, B6, B12, C, niacine * ✓✓ E, kalium, selenium * ✓ calcium, foliumzuur, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren