Gehaktschotel met aardappelkorst

    Gehaktschotel met aardappelkorst

    32keer bewaard
    1uur5min


    17 personen hebben dit gemaakt

    Deze gehaktschotel op basis van lamsgehakt heeft, in combinatie met een waaier aan groenten, een rijke smaak en structuur. U kunt het gerecht nog voedzamer maken door er erwten bij te serveren.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 450 g mager lamsgehakt
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 3 worteltjes, fijngesneden
    • 3 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden
    • 2 stengels prei, in schijfjes gesneden
    • 1 el tomatenpuree
    • 1 el worcestersaus
    • 350 ml lams- of runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 100 g rode linzen
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • takjes peterselie om te garneren
    • Bovenlaag van aardappelen en pastinaken
    • 500 g bloemige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    • 500 g pastinaken, in blokjes gesneden
    • 75 ml halfvolle melk
    • 25 g boter
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verhit de olie in een grote pan. Voeg het gehakt toe en bak het 5 minuten op een hoog vuur, of tot het een beetje bruin is. Roer goed door met een houten lepel, zodat het in brokjes uiteen valt. Leg het gehakt daarna aan één kant van de pan. Voeg aan de andere kant de ui toe, temper het vuur en bak de ui 10 minuten of tot hij zacht en lichtbruin is. Roer af en toe.
    2. Voeg de worteltjes, de bleekselderij en de prei toe en roer goed. Voeg dan de tomatenpuree, de worcestersaus, de bouillon en de linzen toe. Verhoog het vuur en breng al roerend aan de kook. Dek de pan gedeeltelijk af met een deksel, temper het vuur en laat circa 20 minuten sudderen, terwijl u af en toe roert.
    3. Terwijl het gehaktmengsel bakt, verwarmt u de oven voor op 200 °C en bereidt u de bovenlaag voor. Doe de blokjes aardappel en pastinaak in een pan en giet er kokend water op, zodat ze 5 cm onder water staan. Breng opnieuw aan de kook, temper het vuur en laat 15-20 minuten koken, of tot de aardappelen en de pastinaken heel zacht zijn. Verhit de melk in een steelpan.
    4. Laat de aardappelen en de pastinaken goed uitlekken en doe ze weer in de pan. Giet de hete melk erover en prak ze tot een smeuïge puree ontstaat. Klop de boter door de puree en breng op smaak met peper en zout.
    5. Neem het vleesmengsel van het vuur, voeg de fijngehakte peterselie toe, breng op smaak en roer goed. Schep het mengsel in een grote vuurvaste schotel met een inhoud van circa 2,5 liter. Schep er de puree over en spreid die in een gelijkmatige laag uit. Bak 20 minuten of tot het bubbelt en bovenaan lichtbruin wordt. Serveer warm, gegarneerd met peterselie.

    Variaties en tips

    • Vervang het lamsvlees door mager herten- of everzwijnengehakt. Laat de prei achterwege en roer 250 g verse of diepvrieserwten door het vleesmengsel na 15 minuten sudderen. Vervang de pastinaken door knolselderij.

    Pluspunten

    • Worteltjes leveren vitamine A in de vorm van bètacaroteen. Door worteltjes te koken kan het lichaam de bètacaroteen gemakkelijker opnemen. * • Deze evenwichtige schotel levert veel oplosbare voedingsvezels, vooral door de linzen, maar ook dankzij de pastinaken, de worteltjes en de prei. Oplosbare voedingsvezels houden het cholesterol- en bloedsuikergehalte onder controle.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, kalium, niacine, zink * ✓✓ B2, calcium, ijzer * ✓ selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    JasperUljee
    0

    - Gewaardeerd op - 28 apr 2015

    van
    0

    Erg lekker! Een leuke variatie op de doorsnee Shepherds' Pie, met de prei... die ik net uit de koelkast op wou gebruiken! Ik heb 'm dus gemaakt met prei, wortel en erwtjes. Pastinaak weggelaten - die had ik niet liggen Bedankt! - 16 nov 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren