Gekruid pompoenbrood

    Gekruid pompoenbrood

    12keer bewaard
    1uur25min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit heerlijke brood met zijn diepbruine kleur is vochtig genoeg om zonder boter te eten. Het is de ideale aanvulling voor het lunchpakket, aangezien het boordevol essentiële antioxidanten, vitaminen en mineralen zit.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 350 g geschilde pompoen, in blokjes gesneden
    • 150 g vloeibare honing, plus 2 tl om te bestrijken
    • 85 g sultanarozijnen
    • 150 g zelfrijzende volkorenbloem
    • 150 g zelfrijzende witte bloem
    • 2 tl gemalen piment
    • 150 g boter, in kleine blokjes gesneden
    • 1 el pompoenpitten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek een broodvorm van 900 ml met bakpapier.
    2. Stoom het vruchtvlees van de pompoen, of kook het 10 minuten in een beetje kokend water, of tot het zacht is. Laat het uitlekken, en stamp het dan fijn met een aardappelstamper. Voeg de honing en de sultanarozijnen toe en meng goed.
    3. Zeef de volkoren- en de witte bloem en het piment boven een kom, en voeg eventuele zemelen uit de zeef toe. Wrijf de boter met uw vingertoppen door het bloemmengsel tot fijne kruimels ontstaan.
    4. Voeg het pompoenmengsel aan het deeg toe en meng alles goed met een houten lepel. Doe het deeg dan in de voorbereide broodvorm en strijk het glad. Bestrooi met de pompoenpitten. Bak het brood 50-60 minuten of tot het goed is gerezen, goudbruin is en stevig aanvoelt.
    5. Laat het brood 10 minuten in de vorm afkoelen en leg het dan op een rooster. Bestrijk het met de 2 theelepels honing terwijl het nog warm is. Dit brood wordt liefst nog enigszins warm geserveerd, maar in ieder geval binnen een dag na bereiding.

    Pluspunten

    • Pompoenen bevatten veel water, vandaar dat ze weinig calorieën bevatten, slechts 15 kcal/100 g. Ze leveren koolhydraten, kalium, calcium en vitamine A en C. Ze zijn ook een goede bron van bètacaroteen, maar leveren ook verschillende andere antioxidanten, waaronder luteïne en zeaxanthine. * • Door de pompoen te stomen, blijft de in water oplosbare vitamine A behouden. Als u de pompoen toch wilt koken, gebruik dan zo weinig mogelijk water.

    Variaties en tips

    • Voor gekruide pompoenmuffins schept u het deeg in 12 papieren muffinvormpjes die u in een muffinbakvorm legt. Bestrooi met de pompoenpitten en bak de muffins 20-25 minuten of tot ze goed gerezen en goudbruin zijn. * • Voor pompoenbrood met dadels en walnoten vervangt u de sultanarozijnen door 85 g fijngesneden gedroogde dadels en 30 g fijngehakte walnoten. Leg boven op het brood enkele gehalveerde walnoten in plaats van de pompoenpitten.

    Bevat per sneetje

    ✓✓ A * ✓ B1, B6, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren